ua en ru

Кабмін затвердив проекти реконструкції ВРП-750 Запорізької та Рівненської АЕС

Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 13 серпня затвердив проекти реконструкції відкритих розподільчих пристроїв - 750 кВ (ВРП-750) Запорізької та Рівненської АЕС.

Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 13 серпня затвердив проекти реконструкції відкритих розподільчих пристроїв - 750 кВ (ВРП-750) Запорізької та Рівненської АЕС. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Реконструкція ВРП-750 відбуватиметься за кошти ДП НАЕК "Енергоатом", передбачені на ці цілі в тарифі компанії на відпуск електричної енергії.

Проекти з реконструкції ВРП-750 є невід'ємною складовою проектів щодо спорудження нових ліній електропередач в Рівненській, Запорізькій і Київській областях.

13 серпня Кабмін також затвердив виділення коштів на спорудження нової повітряної лінії електропередач (ЛЕП) протяжністю 200 км "Запорізька АЕС - підстанція " Каховська". Аналогічне рішення було прийнято щодо будівництва ЛЕП "Рівненська АЕС - підстанція Київська" довжиною 350 км.

Як наголошується, в жовтні 2010 р. і вересні 2011 р. НЕК "Укренерго" підписала кредитні договори з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) на загальну суму 350 млн євро в рамках проекту будівництва повітряної лінії електропередач "Запорізька АЕС - підстанція " Каховська".

У лютому 2008 р. між Україною та ЄБРР було укладено кредитну угоду про фінансування будівництва ЛЕП 750 кВ "Рівненська АЕС - підстанція Київська". У жовтні 2008 р. аналогічне кредитну угоду на 150 млн євро було підписано з ЄІБ.

Після введення в 2004 р. в експлуатацію енергоблоку № 4 потужністю 1000 МВт, РАЕС працює з диспетчерським обмеженням за відсутності можливості передачі електроенергії. Реконструкція ВРП-750 на РАЕС дозволить здійснити підключення лінії електропередач "РАЕС - підстанція Київська" і збільшити відпуск електроенергії.

Основними цілями реконструкції ВРП-750 Запорізької АЕС і будівництва повітряної лінії 750 кВ "Запорізька АЕС - підстанція " Каховська" є підвищення надійності режимів роботи південної частини Об'єднаної енергосистеми України за рахунок зняття мережевих обмежень видачі потужності Запорізької АЕС, стабілізації напруги до Південної енергосистеми.