ua en ru

Кабмін затвердив порядок застосування зброї у ЗСУ для відсічі агресії проти України

Кабмін затвердив порядок застосування зброї у ЗСУ для відсічі агресії проти України Фото: засідання Кабміну (РБК-Україна)

Кабмін затвердив порядок застосування зброї у ЗСУ відповідно до закону про реінтеграцію Донбасу

Кабінет міністрів України сьогодні, 10 жовтня, у ході засідання затвердив порядок застосування зброї у Збройних силах України для відсічі агресії. Відповідне рішення уряду є у розпорядженні РБК-Україна.

Відповідно до пояснювальної записки, метою затвердження вказаної постанови є врегулювання процедур застосування зброї і бойової техніки з'єднаннями, військовими частинами і підрозділами Збройних сил під час виконання ними завдань щодо відсічі збройної агресії проти України в мирний час під час здійсненя заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії відповідно до закону "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях" (закон про реінтеграцію Донбасу) з урахуванням досвіду проведення антитерористичної операції на Донбасі.

Зазначається, що відповідно до українського законодавства, ЗСУ мають право в мирний час застосовувати і використовувати зброю та бойову техніку для відсічі можливої збройної агресії проти України, самозахисту та у разі будь-яких дій, що можуть призвести до нанесення значних матеріальних збитків об'єктами, які прикриваються ними, за місцем дислокації чи в районі виконання завдань.

Відповідно до закону про ЗСУ встановлено, що Кабмін визначає порядок застосування зброї і техніки військовими.

Так, відповідно до рішення Кабміну, ЗСУ мають право застосовувати зброю для:

  • відбиття нападу або попередження загрози нападу на об'єкти, що охороняються;
  • звільнення заручників та/або військоволонених, захоплених військових та/або цивільних об'єктів;
  • знищення зброї, бойової техніки, транспортних або технічних засобів, які перебувають у користуванні осіб, причетних до збройної агресії;
  • захисту цивільних осіб та/або цивільних об'єктів від нападу;
  • запобігання та/або припинення діяльності, затримання, роззброєння або знешкодження осіб, причетних до збройної агресії;
  • припинення дій осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення;
  • припинення дій осіб, які перешкоджають виконанню законних вимог осіб, залучених до здійснення заходів із забезпечення нацбезпеки і оборони;
  • припинення дій осіб, які становлять або можуть становити небезпеку особам, залученим до здійснення заходів із забезпечення нацбезпеки і оборони.

Крім того, зазначається, що військові мають право застосовувати зброю або бойову техніку в інших випадках, визначених наказами командувача об'єднаних сил.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що Кабінет міністрів України врегулював формування внутрішнього ринку вибухових матеріалівпромислового призначення.