ua en ru

Кабмін затвердив порядок підготовки резервістів служби цивільного захисту

Кабмін затвердив порядок підготовки резервістів служби цивільного захисту Фото: Кабмін

Порядок буде чинним з січня 2016 р

Кабінет міністрів України затвердив порядок та обсяги підготовки осіб, що уклали контракти про перебування у резерві служби цивільного захисту, і строки проведення навчальних та перевірочних зборів. Про це йдеться у відповідній постанові уряду № 824 від 13 жовтня.

Документ набере чинність з 1 січня 2016 року.

Відповідно до нього, підготовка резервістів цивільного захисту здійснюється шляхом: проходження ними курсу базової підготовки у навчально-методичних центрах цивільного захисту та безпеки життєдіяльності; підготовки у складі апарату ДСНС та її територіальних органів або аварійно-рятувальних формувань центрального підпорядкування, аварійно-рятувальних формувань спеціального призначення, спеціальних авіаційних, морських та інших формувань, державних пожежно-рятувальних підрозділів (частин), навчальних центрів, формувань та підрозділів забезпечення Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС; перевірки рівня готовності до виконання посадових обов'язків у складі органів управління, підрозділів.

Зазначається, що формою підготовки резервістів цивільного захисту є збори, що поділяються за видами на: навчальні збори - проходження курсу базової підготовки (за необхідності), підготовка за посадами та обраними спеціальностями у складі органів управління та підрозділів, з якими укладено контракти; перевірочні збори - перевірка рівня готовності до виконання посадових обов'язків у складі органів управління, підрозділів. Їх тривалість не повинна перевищувати 5 діб - для органів управління та 15 діб - для підрозділів.

Підкреслюється, що навчальні та перевірочні збори проводяться один раз на рік. Програма підготовки резервістів цивільного захисту на навчальних та перевірочних зборах, місце та дата їх проведення розробляється та затверджується ДСНС. На строк підготовки резервісти цивільного захисту забезпечуються житловим приміщенням, безоплатним харчуванням та медичним обслуговуванням.

Керівники органів управління, підрозділів інформують резервістів цивільного захисту і роботодавців про місце та строки проведення зборів не пізніше ніж за: один місяць до початку проведення навчальних зборів; сім днів до початку проведення перевірочних зборів.

Нагадаємо, Верховна Рада збільшила грошову допомогу родинам загиблих військових.