ua en ru

Кабмін затвердив порядок використання у 2010 р. коштів стабфонду для фінансування інвестпроектів

Кабмін України затвердив порядок використання у 2010 р. коштів стабілізаційного фонду для державної підтримки реалізації інноваційних та інвестиційних проектів у реальному секторі економіки, у тому числі через механізм здешевлення кредитів. Про це йдеться у постанові Кабміну № 476 від 16 червня 2010 р.

Головним розпорядником бюджетних коштів є Держінвестицій.
Бюджетні кошти спрямовуються на здешевлення кредитів, залучених у національній валюті України та/або в іноземній валюті, у тому числі за кредитами, залученими від іноземних фінансових установ, для реалізації інноваційних та інвестиційних проектів у реальному секторі економіки; надання державної підтримки для реалізації інвестиційних проектів на умовах співфінансування.
Бюджетні кошти надаються на конкурсних засадах.
Конкурсна комісія здійснює попередній розгляд інноваційних та інвестиційних проектів, за результатами якого Держінвестицій подає Комісії з координації здійснення заходів, пов'язаних з реалізацією інвестиційних проектів попередні висновки щодо надання державної підтримки для реалізації інноваційних та інвестиційних проектів.
Координаційна комісія приймає рішення рекомендаційного характеру стосовно доцільності надання державної підтримки для реалізації інноваційних та інвестиційних проектів із зазначенням її виду та обсягу.
Конкурсна комісія оформлює з урахуванням рішення координаційної комісії протокол щодо надання державної підтримки і надсилає його координаційній комісії.
Здешевлення кредитів здійснюється шляхом компенсації суми відсоткових ставок за користування кредитами, залученими суб'єктами господарювання для фінансування інноваційних та інвестиційних проектів.
Зазначена компенсація надається за фактично сплачену суму відсоткових ставок за користування кредитами у розмірі 1,2 облікової ставки Національного банку, що діє на дату нарахування таких відсотків.
Компенсація відсоткової ставки за користування іноземними кредитами, залученими суб'єктами господарювання для фінансування інноваційних та інвестиційних проектів, сплаченої суб'єктами господарювання в іноземній валюті, здійснюється в національній валюті України за офіційним курсом, встановленим Національним банком на дату сплати таких відсотків.