ua en ru

Кабмін затвердив порядок функціонування добровільної пожежної охорони

Кабінет міністрів України 17 липня 2013 р. затвердив порядок функціонування добровільної пожежної охорони. Про це повідомила прес-служба Кабміну.

Цим порядком визначається механізм створення добровільних пожежних дружин (команд), реєстрації, завдання, функції, структура, умови здійснення діяльності, фінансове й матеріально-технічне забезпечення, права і обов'язки членів добровільної пожежної охорони.

"Прийняття постанови дозволить впорядкувати процедуру створення та функціонування добровільної пожежної охорони, що позитивно вплине на підвищення рівня пожежної безпеки в державі", - йдеться у повідомленні.

Порядок функціонування добровільної пожежної охорони розроблено на основі європейських стандартів та з урахуванням досвіду іноземних держав та країн СНД.

"Світовий досвід свідчить, що у країнах Європи добровільними пожежними формуваннями ліквідовується 30-40% пожеж на початковій стадії, а в Україні - лише 3,5-4%. Стан роботи з добровільними пожежними формуваннями в Україні викликає стурбованість. У державі спостерігається тенденція до скорочення чисельності існуючих добровільних пожежних команд і дружин. Так, з 1999 року їхня кількість зменшилася із 34 до 20 тис", - йдеться у повідомленні.

У той же час, за статистичними даними, для забезпечення надійного захисту об'єктів господарювання та населених пунктів необхідно створити понад 30 тис. добровільних пожежних команд і дружин.