ua en ru

Кабмін затвердив планів заходів з імплементації екодиректив Енергетичного співтовариства

Кабмін затвердив планів заходів з імплементації екологічних директив Енергетичного співтовариства . Текст відповідного розпорядження від 19 червня 2013 р. № 429-р "Про затвердження планів заходів з імплементації Директиви 2001/77/ЕC і Директиви 2003/30/ЕC" оприлюднений на сайті Кабміну.

"Затвердити плани заходів з імплементації Директиви 2001/77/ЕC щодо впровадження на внутрішньому ринку електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, і Директиви 2003/30/ЕC щодо впровадження використання біопалива чи інших видів палива з відновлюваних джерел енергії для транспорту, що додаються", - йдеться в тексті розпорядження.

Водночас, органам, відповідальним за виконання планів заходів, затверджених цим розпорядженням, доручено подавати щокварталу до 10 числа наступного місяця Державному агентству з енергоефективності та енергозбереження інформацію про хід їх виконання для інформування Секретаріату Енергетичного співтовариства про стан імплементації зазначених директив.

Зокрема, планом заходів з імплементації Директиви 2001/77/ЕC Міненерговугілля, Мінекономрозвитку, Держенергоефективності та НКРЕ (за згодою) доручено до 31 грудня 2013 р. розробити проект нормативно-правового акта з питань встановлення на 10 років національних орієнтовних цілей щодо споживання електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії.

Також до 1 липня 2013 р. передбачено розробити та подати на розгляд Кабінету міністрів України проект нормативно-правового акта з питань встановлення порядку видачі, використання та припинення дії гарантії походження електричної енергії для суб'єктів господарювання, що виробляють електричну енергію з альтернативних (відновлюваних) джерел енергії.

До 30 грудня 2013 р. відповідним міністерствам доручено розробити проект нормативно-правового акта з питань визначення норм покриття та розподілу витрат, пов'язаних з технічним посиленням мереж, необхідним для забезпечення приєднання нових виробників електричної енергії з відновлюваних джерел енергії до об'єднаної енергетичної системи України.

Водночас, планом заходів з імплементації Директиви 2003/30/ЕC доручено Держенергоефективності, Міненерговугілля, Мінекономрозвитку та НКРЕ (за згодою) до 30 грудня 2013 р. розробити проект нормативно-правового акта з питань визначення національного індикативного завдання та забезпечення впровадження на ринку мінімального процентного співвідношення біопалива та інших альтернативних видів палива.

Також передбачено провести експериментальні дослідження впливу використання понад 5 відсотків біопалива (біокомпонента) у складі дизельного палива на екологічні, енергетичні показники і паливну економічність транспортних засобів, не пристосованих для використання біопалива.