Кабмін затвердив механізм надання субсидій та пільг мешканцям ОСББ та ЖКС на утримання житла

Кабінет Міністрів України (Кабмін) ухвалив механізм надання субсидій жителям об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) і житлово-будівельних кооперативів (ЖКС) на утримання житла. Про це йдеться в постанові Кабміну "Про надання пільг і субсидій для відшкодування витрат на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій мешканцям житлових будинків, в яких створені об'єднання співвласників багатоквартирного будинку та житлово-будівельні кооперативи", повідомив директор департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики (Мінсоцполітики) Віталій Мущинін.


"Рішення, яке прийняв уряд, дозволить тисячам громадян незалежно від того, хто є власником їх вдома, отримувати субсидії та пільги на утримання житла. Це один із елементів соціальної справедливості, оскільки досі ОСББ та ЖБК не мали права на відшкодування витрат за надані пільги та субсидії", - сказав він.

Віталій Мущинін нагадав, що згідно з порядком фінансування видатків місцевих бюджетів на виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету (постанова КМУ від 4 березня 2002 року №256) управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій розраховуються з постачальниками послуг на підставі поданих ними щомісячних звітів. Однак ОСББ і житлово-будівельні кооперативи, відповідно до законодавства, не є постачальниками послуг, тому досі були відсутні правові підстави для проведення розрахунків з ними за надані пільги та субсидії.

"Щоб вирішити цю проблему, міністр соціальної політики Наталія Королевська запропонувала і уряд підтримав пропозицію про надання права управлінням праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій відшкодовувати ОСББ і ЖБК витрати за надані пільги та субсидії на утримання житла", - сказав він.

У той же час директор департаменту відзначив, щоб уникнути нецільового використання бюджетних коштів за надані субсидії за завищеними внесків, які встановлені загальними зборами ОСББ і ЖБК, визначений граничний розмір витрат на утримання житла, на який будуть надаватися пільги та субсидії мешканцям таких будинків.

Нагадаємо, раніше з ініціативи Мінсоцполітики була спрощена процедура оформлення субсидії громадянами, які за останні півроку змінив кілька місць роботи. Тепер вони можуть отримати довідку про доходи в управлінні Пенсійного фонду.