ua en ru

Кабмін затвердив концепцію створення системи електронної взаємодії госінформ ресурсів

Кабінет міністрів України схвалив концепцію створення та функціонування системи електронної взаємодії державних інформаційних ресурсів, яка стане основою електронного урядування та "єдиного вікна". Відповідне розпорядження № 634-р було прийнято 5 вересня, повідомляє прес-служба Кабміну.

Концепція дозволить створити технологічну платформу для впровадження електронного урядування в Україні. Ця система буде забезпечувати автоматизований обмін інформацією між існуючими базами даних і надасть можливість інтегрувати в єдиний інформаційний простір нові підсистеми і бази.Сістема буде базуватися на розподіленому доступі до інформації і зможе надалі розширювати свій функціонал. "Система гарантує прямий доступ до інформаційних ресурсів, технологічну сумісність включених в неї баз даних і захист персональних даних. Іншими словами, вона буде поєднувати два базових принципи - відкритість і безпеку", - сказав голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко.

Також система буде служити технологічною платформою і для функціонування "єдиного вікна" при обслуговуванні фізичних та юридичних осіб з метою централізації запитів до органів влади та адміністративних, що дозволить значно заощадити час як чиновників, так і громадян або бізнес-структур. Прискоренню обробки інформації також буде сприяти виключення з баз даних тотожної інформації, виключення з користування надлишкової інформації, з одного боку, і розширення доступу до раніше закритої інформації, з іншого.

Запуск системи, уніфікує різні технічні рішення, формати даних і регламенти взаємодії, дозволить скоротити бюджетні витрати на функціонування державних інформаційних ресурсів. "У сучасних умовах швидкість обміну інформацією та вільний доступ до неї - це гарантія динамічних, ефективних, а отже, сучасних рішень. Переконаний, що таке горезвісне явище, як" паперова тяганина ", вже найближчим часом піде в минуле", - сказав Семиноженко .