ua en ru

Кабмін врегулював процедуру розрахунку за вироблене "не з газу" тепло

Кабмін врегулював процедуру розрахунку за вироблене "не з газу" тепло Фото: засідання Кабміну (РБК-Україна)

Зміни буде сприяти зниженню споживання газу у сфері теплопостачання

Кабінет міністрів України схвалив рішення про нормалізацію питання розрахунку за теплову енергію, вироблену "не з газу". Відповідне рішення уряду є в розпорядженні РБК-Україна.

Зокрема, Кабмін вніс зміни до Порядку розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки зі спеціальним режимом використання для проведення розрахунків з постачальником природного газу, на якого покладено спеціальні обов'язки.

До цього, якщо для забезпечення споживачів теплопостачальне підприємство закуповувало теплову енергію у теплогенеруючих підприємств з інших, крім газу, видів палива, то розрахунки за таку енергію йшли за залишковим принципом після сплати всіх витрат за тепло з газу.

У результаті, виробники тепла "не з газу" несвоєчасно отримували розрахунок за теплову енергію і, відповідно, не мали можливості розраховуватися з постачальниками палива. Це створювало дискримінацію для них у порівнянні з виробниками теплової енергії з газу та постачальниками газу.

Таким чином, перерозподіл коштів на рахунках зі спеціальним режимом використання та направлення їх за нормативом виробникам теплової енергії з інших, крім газу, видів палива, зніме ще один бар'єр для залучення інвестицій у виробництво тепла з поновлюваних джерел і, відповідно, сприятиме зменшенню споживання газу у сфері централізованого теплопостачання

Фото: проект постанова (РБК-Україна)

Нагадаємо, раніше уряд затвердив положення про наглядову раду Фонду енергоефективності.