ua en ru

Кабмін скоротить кількість зарплатних банків

Кабмін скоротить кількість зарплатних банків Фото: Кабінет міністрів України

Решта отримають монополію на виплату зарплат, пенсій і державної допомоги бюджетникам

Кабінет міністрів України розробляє нові правила відбору банків, які отримають монопольне право на виплату пенсій, державної допомоги та зарплат бюджетників. Про це пише портал FinClub з посиланням на виконавчого директора Незалежної ассоациации банків України (НАБУ) Олену Коробкову.

Причиною таких змін стало невдоволення банкірів рішенням уряду №37, що змусило Незалежну асоціацію банків України, ПриватБанк і Укрсиббанк оскаржити документ у суді, пише FinClub.

"Нам вдалося домогтися судової заборони на проведення засідання постійної комісії Мінфіну щодо перегляду уповноважених банків. Поки що засідання суду перенесли на 22 червня. Сподіваємося, що до цього часу уряд скасує постанову № 37 і ухвалить нове, більш зважене і справедливе стосовно всіх гравців ринку", – цитує Коробкову портал.


Оновлений документ буде більш розширеними. Зокрема, в той час як постанова № 37 стосується лише відбору банків для виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги, то проект, що розробляється стосуватиметься у тому числі виплати пенсій. Згідно з документом, повідомляє FinClub, кількість критеріїв, яким повинні відповідати уповноважені банки,скоротилося до 8, шість з них залишилися незмінними.

Як і зараз, частка активів банку-кандидата на виплати повинна становити не менше 1% активів банківської системи; банк повинен працювати на ринку не менше трьох років; не допустять до роботи з бюджетниками банки, чиї власники або пов'язані особи перебувають під санкціями. Банки, що не співпрацюють з ФГВФО не допустять до таких виплат (виняток для Ощадбанку). Також такими виплатами не зможуть займатися банки, які мають борги перед ФГВФО щодо сплати зборів, штрафів, пені, або ж мають заборгованість по сплаті податків та зборів до держбюджету. Не зможуть брати участь у конкурсі банки, які протягом останніх трьох місяців не виконували нормативи НБУ.

Проте з'явилося і виключення з правила розміру активів. Так, воно не поширюється на банки, контрольний пакет акцій яких належить міжнародним фінансовим і банківським установам, що мають інвестиційний рейтинг від міжнародно-визнаних рейтингових агентств.

Більш жорсткими будуть вимоги до НБУ. Зокрема, до банків протягом шести останніх місяців (зараз – три) комісія НБУ не повинна застосовувати заходи впливу у вигляді обмеження, зупинення чи припинення здійснюваних операцій. Також з'явилося нове вимога - співвідношення кредитів, виданих Нацбанком, до статутного капіталу банку не повинна перевищувати 50%, а норма про викуп ОВДП у розмірі не менше 20% регулятивного капіталу банку скасована.

Як і зараз, банки повинні емітувати платіжні картки, але емісія карток системи ("Простір", раніше – НСМЕП) більше не повинна складати не менше 10% випущених карт. Держбанки стають уповноваженими поза конкурсом. Їх унікальний статус збережений.

Як повідомлялося, Кабмін створить Агентство супроводу інвестицій.