ua en ru

Кабмін може зменшити розрахункову базову температуру для житлових будинків з 18 до 16 градусів

Кабмін може зменшити розрахункову базову температуру для житлових будинків з 18 до 16 градусів Фото: прем'єр-міністр Арсеній Яценюк

Раніше Кабміну вже рекомендували знизити мінімальну температуру в житловому фонді

Уряд України розглядає можливість зниження температурних норм повітря в житлових приміщеннях з 18 до 16 градусів. Про це РБК-Україна повідомили в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і коммунальны послуг.

Варто відзначити, раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк презентував антикризовий план по енергетиці, розроблений українськими експертами під наглядом міжнародної групи, в якому однією з "антикризових розробок" міжнародної місії стала рекомендація знизити норму централізованого опалення з діючих нині 18 градусів до 16 градусів.

Зокрема, Кабміну рекомендуються "якомога швидше переглянути норми централізованого опалення, щоб при цьому послуги опалення продовжували оплачуватися".

Додамо, згідно ст. 15 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" від 24.06.2004 № 1875-IV, мінімальні норми надання послуг ЖКГ встановлюються Кабінетом міністрів України. Так само як і порядок перерахунку тарифів.

Зокрема, мова йде про постанову уряду від 17.02.2010 № 151 "Про затвердження Порядку проведення перерахунків розміру плати за надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення в разі ненадання їх або надання не в повному обсязі, зниження якості".

Згідно з цим документом, температура в житлових приміщеннях в опалювальний сезон повинна бути рівною 18 градусів Цельсія, а в наріжних кімнатах - 20 градусів.

Так, за кожен градус відхилення від санітарної норми (в межах від 18 до 12 градусів у житлових приміщеннях і від 20 до 14 градусів - в кутових кімнатах знижка за комунальні послуги становить 5%.

Раніше уряд являв розрахунки, що зменшення температури на 2 градуси (до 16 градусів Цельсія) дозволить заощадити 0,9 млрд куб. м газу.