ua en ru

Кабмін розширив можливості відтермінування кредитних виплат за житло молодим сім'ям, - В.Тихонов

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Положення про порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла (№ 584 від 29.05.2001), якими розширив перелік підстав для встановлення можливості відтермінування сплати основної суми боргу окремим категоріям позичальників. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр України, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Віктор Тихонов. За його словами, внесені зміни дадуть можливість зменшити кредитне навантаження на молодих сімей, які інвестували свої кошти у проблемні житлові об'єкти.
"Змінами встановлюється, що регіональне управління Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву в разі народженні дитини, одруження, смерті одного з членів сім'ї-позичальника, а також порушення терміну прийняття в експлуатацію закінченого будівельного об'єкта більш як на шість місяців може визначити у кредитному договорі з позичальником пільговий період для сплати основної суми боргу, крім відсотків за користування кредитом, терміном до одного року або до прийняття в експлуатацію такого об'єкта", - пояснив Віктор Тихонов.
"Встановлено, що загальна кількість позичальників - молодих сімей, які отримали пільгові державні кредити та інвестували свої кошти у проблемні житлові об'єкти, становить 668 молодих сімей. Перспектива отримання житла для цих сімей на даний час є невизначеною. Матеріали по таких об'єктах ми передали правоохоронним органам", - сказав віце-прем'єр. Він додав, що загальний обсяг коштів, перерахований позичальниками замовникам будівництва цих об'єктів за рахунок кредитних ресурсів державного та місцевих бюджетів, кредитних ресурсів на кредитування педагогічних працівників, кредитних ресурсів комерційних банків, статутного капіталу Фонду, а також власних коштів позичальників складає 164,9 млн грн.