ua en ru

Кабмін розподілив 400 млн грн, передбачених у 2011 р. на держпрограму "Питна вода"

Кабінет міністрів учора затвердив порядок розподілу в поточному році 400 млн грн бюджетних коштів на реалізацію загальнодержавної програми "Питна вода", розрахованої до 2020 р., пише видання "Комерсант Україна".
Згідно з постановою уряду, бюджетні кошти будуть виділятися на реалізацію проектів у Києві, Севастополі, Сімферополі та обласних центрах у випадку, якщо частка співфінансування коштів з місцевих бюджетів або інших джерел становитиме 35% від суми бюджетних коштів; проектів у містах обласного значення - не менше 30 %; в інших населених пунктах - 10%.
Найбільший обсяг коштів у цьому році - 30 млн грн - з держбюджету буде направлений на продовження будівництва водовідводу протяжністю 34 км від села Чернилівка до Хмельницького. В інших населених пунктах будуть профінансовані будівництво та реконструкція станцій доочищення питної води в системах централізованого водопостачання, ремонт та установка водозаборів, лабораторій з перевірки якості води, встановлення систем контролю якості.
Однак у понеділок на сайті Мінрегіонбуду були оприлюднені поправки до держпрограми "Питна вода". У порівнянні з проектом змін, розробленим в минулому році, уряду запропоновано скоротити загальний обсяг фінансування програми в період з 2011 по 2020 рр.. на 2,6 млрд грн - до 9,47 млрд грн. З них 6,5 млрд грн планується залучити у вигляді інвестицій з інших джерел - концесії, оренди, кредитів. На 2011 р. пропонується вдвічі скоротити витрати держбюджету - до 200 млн грн - і залучити інвестиції на 349 млн грн
За словами джерела видання в Кабміні, відповідний проект закону вчора був запропонований на затвердження Кабміну, проте його розгляд перенесено на найближче засідання.
У Світовому банку (СБ) повідомили виданню, що поки беруть участь у вже початих проектах з модернізації об'єктів комунального господарства. У 2008 р. підписано кредитний договір на 140 млн дол на реконструкцію систем централізованого водопостачання у восьми містах. У січні 2011 р. СБ заявив про намір інвестувати 200 млн дол в закупівлю енергозберігаючого обладнання для водоканалів.
"До кінця року Світовий банк буде погоджувати з урядом стратегію роботи з Україною. І якщо цим документом буде передбачена участь у цій програмі, ми вкладемо кошти в її реалізацію. Поки про це мова не йде", - повідомив співрозмовник видання в банку.
"Згідно з Бюджетним кодексом, позики не можуть бути більше бюджету розвитку. Ця норма значно ускладнює роботу Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) з інвестування в розвиток української економіки, оскільки суми, закладені в цих бюджетах, невеликі. Ми звернулися до Кабміну за роз'ясненням,- повідомив виданню радник ЄБРР Антон Усов, - "Отримати кошти на фінансування цієї програми Україна зможе через" Фонд Східно-Європейського партнерства в енергоефективності та екології ", загальний капітал якого становить 90 млн євро. Сьогодні Мінекономрозвитку і торгівлі буде обговорювати з ЄБРР частку Україні в цьому фонді ".