ua en ru

Кабмін розпорядився підготувати мовний законопроект до 27 березня

Міністерство культури України отримало доручення до наступного четверга, 27 березня 2014 р., підготувати пропозиції з удосконалення мовного законодавства.

Міністерство культури України отримало доручення до наступного четверга, 27 березня 2014 р., підготувати пропозиції з удосконалення мовного законодавства. Про це сьогодні заявив віце-прем'єр-міністр України Олександр Сич за підсумками наради з підготовки урядового проекту закону України "Про засади державної мовної політики", повідомила прес-служба Кабінету міністрів України.

Як повідомляється, документ має бути розроблений на засадах забезпечення інтеграційної ролі української мови як мови державотворчої, а також всебічного захисту мов національних меншин.

За словами Сича, уряд не лише мінімізує формальності, пов'язанні з погодженням кінцевого тексту і врахуванням обґрунтованих пропозицій, але й максимально координуватиме свої дії з тимчасовою спеціальною комісією з підготовки проекту закону про розвиток і застосування мов в Україні, створеною в парламенті.

"Ми чудово розуміємо, яку роль може і має відіграти новий мовний закон у консолідації суспільних настроїв в умовах агресії. Тому готові діяти максимально прозоро, зважено й оперативно", - зауважив віце-прем'єр-міністр.

Сич доручив Держкомтелерадіо і Національній телерадіокомпанії України забезпечити відповідний інформаційний супровід законотворчого процесу, а також застеріг представників центральних органів виконавчої влади і членів ТСК від надмірного захоплення політичною кон'юнктурою.

"Законотворець має бути захищеним від маніпуляцій у даній царині. З одного боку, слід розуміти, що мовне питання свого часу виявилося приводом до відповідних провокацій, а не їх причиною. А з іншого - країна дійсно потребує системного і невідкладного вдосконалення в сфері мовного законодавства", - підкреслив Сич.