ua en ru

Кабмін прийняв рішення про утворення центру комплексної безпеки підприємств вугільної промисловості

Уряд прийняв рішення про утворення бюджетної установи "Центр комплексної безпеки підприємств вугільної промисловості". Відповідне розпорядження № 1048-р Кабінет міністрів України ухвалив 25 грудня 2013 р.

Уряд прийняв рішення про утворення бюджетної установи "Центр комплексної безпеки підприємств вугільної промисловості". Відповідне розпорядження № 1048-р Кабінет міністрів України ухвалив 25 грудня 2013 р.

Центр створюється з метою підвищення рівня безпеки робіт на шахтах вугледобувних підприємств шляхом здійснення централізованого контролю за станом рудникового повітря та гірничошахтного обладнання, запобігання виникненню небезпечних ситуацій шляхом автоматизованого прогнозування.

Установу буде віднесено до сфери управління Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки.

Держгірпромнагляд має затвердити статут центру, передбачивши в ньому основні його завдання. Це, зокрема, створення та ведення єдиної інформаційної бази з питань роботи підприємств вугільної промисловості на основі автоматизованих телекомунікаційних систем диспетчерського контролю; здійснення централізованого контролю за станом рудникового повітря та гірничошахтного обладнання; здійснення контролю за діями оперативно-диспетчерських підрозділів шахт з метою запобігання виникненню аварійних ситуацій; проведення аналізу показників підсистем автоматизованих телекомунікаційних систем диспетчерського контролю з метою запобігання можливому виникненню та розвитку аварійних ситуацій на початкових стадіях; аналітичне опрацювання даних єдиної інформаційної бази роботи підприємств вугільної промисловості на основі автоматизованих телекомунікаційних систем диспетчерського контролю, підготовка та надання рекомендацій.

Також Держгірпромнагляд має затвердити граничну чисельність, штатний розпис та кошторис центру.

Нагадаємо, в Україні вугільними підприємствами за січень-листопад 2013 р. видобуто 76086,2 тис. т вугілля, що на 7316,9 тис. т (на 10,6%) перевищує плановий показник і на 2623,4 тис. т (на 3,3%) менше показника за аналогічний період 2012 р.