ua en ru

Кабмін ухвалив постанову щодо відшкодування вартості препаратів інсуліну

Кабмін ухвалив постанову щодо відшкодування вартості препаратів інсуліну Фото: Кабмін схвалив відшкодування вартості препаратів інсуліну

Відшкодування здійснюватиметься на рівні затвердженої МОЗ ціни

Кабінет міністрів України затвердив порядок відшкодування вартості препаратів інсуліну в рамках підготовки до реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну для хворих на цукровий діабет, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

"Відповідну постанову "Про затвердження Порядку відшкодування вартості препаратів інсуліну" ухвалено Кабінетом Міністрів України на виконання постанови КМУ від 5 березня 2014 року № 73 "Питання реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну", - сказано в повідомленні.

Так, документ дозволить запровадити механізм відшкодування вартості препаратів інсуліну аптечним закладам за відпущені ними хворим на діабет препарати інсуліну. Відшкодування здійснюватиметься на рівні затвердженої МОЗ України референтної ціни (ціни відшкодування) на лікарський засіб, з урахуванням надбавок, податків та зборів.

При цьому витрати, пов'язані з відпуском препаратів інсуліну, здійснюватимуться за рахунок цільових видатків місцевих бюджетів на безоплатне забезпечення такими препаратами осіб, хворих на діабет.

Процедура реімбурсації вартості лікарських засобів аптечним закладам здійснюватиметься на рецептурній основі відпуску препаратів та є загальноприйнятою практикою забезпечення лікарськими засобами амбулаторних пацієнтів у європейських країнах.

Нагадаємо, у листопаді 2015 року МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску системи аптечного відшкодування вартості препаратів інсуліну для хворих на цукровий діабет.

В липні минулого року прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив на рівні областей врегулювати питання відшкодування коштів за інсулін.