ua en ru

Кабмін надасть регіонам субвенції на закупівлю обладнання для лікування серцево-судинних захворювань

Кабмін надасть регіонам субвенції на закупівлю обладнання для лікування серцево-судинних захворювань Фото: Володимир Гройсман

У бюджеті на субвенції регіонам на закупівлю ангіографічного обладнання закладено 150 млн гривень

Сьогодні, 21 лютого, Кабінет міністрів затвердив своєю постановою порядок та умови надання субвенцій з держбюджету місцевим бюджетам на закупівлю ангіографічного обладнання. Воно використовується для лікування серцево-судинних захворювань, зокрема для порятунку життя пацієнтів з інфарктом міокарда.

За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, закупівля обладнання дозволить врятувати тисячі життів українців. "Три тисячі людей, які будуть жити. Три тисячі сімей, які не втратять своїх близьких", - сказав він.

У держбюджеті на 2017 рік на субвенції регіонам на закупівлю ангіографічного обладнання закладено 150 млн гривень.

За словами заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського, який виступав на засіданні Кабміну, сучасна мережа медзакладів, в яких є ангіографічне обладнання, не покриває все населення України. Зараз воно є тільки в 44 медустановах.

Прийняття цього порядку дозволить отримати субвенції регіонам, щоб закупити ангіографічне обладнання і тим самим покрити потребу в ньому. За словами Олександра Лінчевського, результатом прийняття цієї постанови має стати наявність даного обладнання в кожному госпітальному окрузі, які зараз створюються по всій Україні. Їх буде близько 100. Як наслідок, пацієнти з ознаками гострого інфаркту міокарда зможуть отримувати допомогу протягом перших двох критично важливих годин з моменту виявлення ознак захворювання.

Обов'язковою умовою надання субвенції є співфінансування його закупівлі місцевими бюджетами.

За словами Олександра Лінчевського, погодилися брати участь в закупівлі на таких умовах 19 регіонів.

Як випливає з тексту документа, прийнятого на Кабміні і який є в розпорядженні РБК-Україна, субвенція надаватиметься у разі відсутності ангіографічного обладнання, а також визначення багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування другого рівня в межах створюваних госпітальних округів.

При цьому сама лікарня другого рівня повинна відповідати декільком критеріям, приміром, мати у своєму складі кардіологічне відділення з палатами реанімації та інтенсивної терапії.

Нагадаємо, Кабмін схвалив угоду з Румунією про військово-технічне співробітництво.