ua en ru

Кабмін запропонував зняти законодавчі обмеження на реорганізацію і приватизацію української ГТС, - джерело

Кабінет міністрів України запропонував зняти законодавчі обмеження на реорганізацію і приватизацію української газотранспортної системи (ГТС). Про це виданню "Комерсант-Україна" повідомило високопоставлене джерело в Мінпаливенерго України.

За словами джерела, у вівторок, 12 жовтня, уряд на своєму засіданні підтримав ініціативу міністерства про те, щоб запропонувати Верховній Раді внести зміни до закону "Про трубопровідний транспорт". Співрозмонвик видання уточнив, що міністерство запропонувало внести зміни до ст. 7, яка забороняє реорганізацію і приватизацію української газотранспортної системи (ГТС). "Зміни дозволять внести до майбутнього спільного підприємства з "Газпромом" українську газопровідну систему", - пояснило джерело. За його словами, вони мають бути подані у Верховну Раду і прийняті вже до кінця листопада. У прес-службі Мінпаливенерго і Кабміну від коментарів відмовилися. "Принципових проблем з ухваленням законопроекту не буде, оскільки зараз у Верховній Раді є більшість, лояльна Кабінету міністрів", - заявив виданню народний депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов.
Нагадаємо, що раніше Москва заявила, що згодна допустити Україну до видобутку газу на її території за умови створення СП між "Газпромом" і "Нафтогазом". Українська сторона готова внести до нього свою ГТС і нафтогазове родовище площу Паласа на шельфі Чорного моря, а у відповідь розраховує отримати в Росії родовище, видобуток газу на якому складає 30 млрд куб. м на рік. Ці обсяги повинні повністю забезпечити газом українську промисловість по низьких цінах.
У прес-службах "Нафтогаза" і "Газпрому" створення СП не коментують. Проте джерело видання в російській монополії повідомило, що переговори про створення СП почнуться вже наступного тижня. У "Газпромі" появу спільного підприємства прогнозують до кінця 2011 р. "Я думаю, що за рік ми погоджуємо всі необхідні питання", - заявив співрозмовник у Мінпаливенерго. За його словами, сьогодні виникли проблеми з реалізацією проекту South Stream, що примушує "по-іншому поглянути на пропозицію України".
На початку тижня проект South Stream став одним з основних тим переговорів прем'єрів РФ і Італії Володимира Путіна і Сильвіо Берлуськоні. Як завірив С.Берлусконі, партнерам вдалося переконати Туреччину дозволити прокладення труби через свої територіальні води. Дозвіл має бути отриманий до 1 листопада. Проте за два тижні до закінчення цього терміну Анкара тримає паузу. "У уряді ніхто нічого не говорить, жодного руху за проектом немає. Дозвіл швидко не видадуть", - підтверджує президент Турецького центру міжнародних відносин і стратегічного аналізу Сінан Оган.
Туреччина - не єдина проблема South Stream. "Ще залишаються проблеми відносно проходження South Stream через деякі країни, - визнав в минулу суботу С.Берлусконі.- І мені доведеться попрацювати з дипломатичної точки зору відносно однієї з них і переконати її, щоб вона не висувала яких-небудь труднощів за цим проектом". Мова йде про Болгарію, яка вимагає контролю в питаннях оренди землі під газопроводом, частки в СП і транзитної ставки.
Крім того, як повідомило джерело видання, близьке до оператора проекту South Stream AG, розвитку проекту заважає конфлікт акціонерів. "Італійці блокують всі рішення, запропоновані Москвою. "Газпром" хотів понизити частку ENI за рахунок залучення лояльніших партнерів, проте ENI жорстко вимагає зберегти паритет в долях, - відзначило джерело.- Оптимальним рішенням було б замінити італійців на французів або німців, проте це питання тримають на контролі вищі особи РФ і Італії". В результаті ENI досі не дала згоди на залучення французької EDF і німецької Wintershall.
Будівництво South Stream, обіцяють в "Газпромі", почнеться в 2013 р., а газ європейські споживачі отримають вже в кінці 2015 р.