ua en ru

Кабмін пропонує законодавчо закріпити статус військових резервістів

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований урядовий проект закону № 2591, яким пропонується визначити службу у військовому резерві як особливий вид виконання військового обов'язку. Тест законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України щодо служби у військовому резерві" опублікований на офіційному сайті ВР.

Законопроектом пропонується визначити службу у військовому резерві як особливий вид виконання військового обов'язку; встановити на законодавчому рівні правовий статус резервіста і вимоги до проходження служби у військовому резерві, а також поширити права, обов'язки та обмеження, передбачені законодавством для військовослужбовців, на резервістів на весь час виконання ними обов'язків служби у військовому резерві.

Згідно з проектом закону, громадяни України в добровільному порядку можуть бути прийняті на службу у військовому резерві Збройних Сил України.

"Служба у військовому резерві вводиться з метою планомірної підготовки резервістів для комплектування особовим складом Збройних Сил України та інших військових формувань у мирний і воєнний час шляхом придбання і підтримання на належному рівні умінь і навичок з військово-облікової спеціальності. Громадяни, у разі прийняття їх на службу у військовому резерві або її продовження на новий термін укладають контракт про проходження служби у військовому резерві ЗСУ або інших військових формувань", - йдеться в тексті законопроекту.

Також передбачається, що фінансове і матеріальне забезпечення заходів, пов'язаних з проходженням служби у військовому резерві, здійснюється за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті для утримання Міністерства оборони. Порядок і розміри грошового забезпечення та заохочення військовозобов'язаних та резервістів визначаються Кабінетом міністрів України, Міністерством оборони та іншими центральними органами виконавчої влади.

Крім того, планується забезпечення рівних можливостей різним категоріям громадян щодо проходження служби у військовому резерві, зокрема жінкам.