ua en ru

Кабмін пропонує виділити на розвиток космічної галузі більше 2 млрд гривень в 2018

Кабмін пропонує виділити на розвиток космічної галузі більше 2 млрд гривень в 2018 Фото: на Державне космічне агентство виділено понад 2 млрд гривень (esa.int)

В тому числі 8 млн гривень виділяється на навчання і підготовку майбутніх космонавтів

У проекті державного бюджету України на 2018 рік видатки для Державного космічного агентства України передбачені в сумі 2 025 031,2 тис. гривень. Про це свідчать дані, наведені у пояснювальній записці до законопроекту про державний бюджет на 2018 рік, опублікованому на сайті парламенту.

З цих коштів 2 018 тис 027,9. гривень планується виділити із загального фонду держбюджету і 7 003,3 тис. гривень - зі спеціального.

Зокрема, за бюджетною програмою "Керівництво та управління у сфері космічної діяльності" передбачені видатки в сумі 31 829,9 тис. гривень, у тому числі видатки загального фонду державного бюджету в обсязі 31 779,9 тис. гривень, видатки спеціального фонду складають 50 тис. гривень.

За бюджетною програмою "Надання додаткової освіти Національним центром аерокосмічної освіти молоді ім. А. М. Макарова" на 2018 рік передбачені видатки в обсязі 8 051,2 тис. гривень, у тому числі видатки загального фонду - 7 816,2 тис. гривень, спеціального фонду - 235 тис. гривень.

За бюджетною програмою "Управління та випробування космічних засобів" передбачено видатки в загальній сумі 169 532,7 тис. гривень, у тому числі по загальному фонду - 162 814,4 тис. гривень та спеціального (власні надходження) - 6 718,3 тис. гривень.

Як говориться в пояснювальній записці до законопроекту, кошти планується витратити на:

- підготовку наземної інфраструктури, персоналу до управління космічними апаратами "Січ-2-1" і "Мікросат-М";

- здійснення моніторингу території України з використанням космічних засобів з метою виявлення можливих надзвичайних ситуацій;

- забезпечення розвитку сегментів тематичної обробки інформації дистанційного зондування Землі;

- вирішення завдань щодо тематичної обробки інформації дистанційного зондування Землі в інтересах споживачів інформації (Державної служби з надзвичайних ситуацій, Міноборони, Міністерства екології та природних ресурсів та інших);

- виконання спеціального завдання з контролю за ядерними вибухами і за геофізичною ситуацією на території Землі;

- виконання завдання національної безпеки і оборони відповідно до положень про взаємодію з підрозділами Міноборони

За бюджетною програмою "Утилізація твердого ракетного палива" видатки державного бюджету на 2018 рік передбачені у сумі 264 401 тис. гривень.

За рахунок цих коштів, з метою недопущення виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру, буде проведено фінансування заходів, пов'язаних з утилізацією твердого ракетного палива, забезпечення безпеки зберігання твердого ракетного палива і продуктів його переробки.

З метою виконання боргових зобов'язань за кредитами, залученими під державні гарантії для реалізації проекту "Створення Національної супутникової системи зв'язку" у проекті Закону України "Про державний бюджет України на 2018 рік" за зазначеною бюджетною програмою передбачені видатки по загальному фонду - 1 551 216,4 тис. гривень.

Нагадаємо, наприкінці серпня Кабінет міністрів України звільнив Юрія Радченка з посади голови Державного космічного агентства, призначивши замість нього Павла Дегтяренко.