ua en ru

Кабмін пропонує ВРУ спростити порядок підключення до електромереж

Кабмін пропонує ВРУ спростити порядок підключення до електромереж Фото: Кабмін пропонує ВР спростити підключення до електромереж

У Раді зареєстрований відповідний законопроект

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді спростити порядок підключення до електричних мереж. Відповідний законопроект №4310 був зареєстрований в парламенті 28 березня 2016 року.

У пояснювальній записці зазначається, що метою розробки законопроекту є спрощення порядку приєднання до електричних мереж і забезпечення поліпшення позицій України в рейтингу Світового банку DoingBusiness за показником "Підключення до електромереж" шляхом удосконалення зазначеної процедури.

Так, документом пропонується встановити перехід від отримання дозволу на порушення об'єктів благоустрою (земляні та ремонтні роботи) до повідомного принципу (повідомлення - за 5 днів до початку робіт, отримання дозволу - 10 днів) для стандартних приєднань.


Сама ж подача заяви для стандартного приєднання дозволяється як в письмовому, так і в електронному вигляді. Також документом дозволено уявлення спрощених графічних матеріалів щодо розміщення електроустановки; зменшення терміну розгляду заяви та направлення договору на приєднання від енергопостачальної організації замовнику протягом 3 днів.

Також документом встановлюються терміни надання послуги стандартного приєднання електроустановок до електричних мереж енергопостачальної організації. При цьому за порушення термінів стандартного приєднання електроустановок до електромереж на електрифікованих територіях і за необгрунтованість виданих технічних умов на нестандартне приєднання законопроектом передбачено штраф у розмірі від 1 тис. до 10 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, на початку березня Кабінет міністрів України схвалив законопроект про приєднання до електромереж.