ua en ru

Кабмін пропонує ВРУ скасувати кінцеву дату дії мораторію на виплату боргів

Кабмін пропонує ВРУ скасувати кінцеву дату дії мораторію на виплату боргів Фото: Кабінет міністрів України

Відповідний проект закону зареєстрований в парламенті

Кабінет міністрів України пропонує українському парламенту скасувати кінцеву дату дії мораторію на виплату частини державного боргу, встановлену чинним законодавством. Відповідний законопроект №3677 "Про особливості здійснення операцій з державним, гарантованим державою боргом і місцевим боргом" був зареєстрований у Раді 18 грудня 2015 року.

Згідно з чинним законом, дія мораторію закінчується 1 липня 2016 року. "У пункті 1 статті 4 Закону України" Про особливості здійснення операцій з державним, гарантованим державою боргом і місцевим боргом "слова і цифри" діє до 1 червня 2016 року "виключити", - сказано в тексті проекту закону.

Автори законодавчої ініціативи пояснюють, що прийняття документа дозволить Кабінету міністрів виконати всі взяті на себе зобов'язання в частині програми реформ, погодженої з Міжнародним валютним фондом.

"Скасування обмежень по кінцевій датою продовжить дію правових підстав для пошуку подальших шляхів реструктуризації зовнішніх боргових зобов'язань", - підкреслюється пояснювальній записці.

Більш того, в записці сказано, що призупинення платежів може бути скасоване відразу ж, як тільки буде досягнута домовленість з власниками євробондів з погашенням у грудні 2015 року.

Нагадаємо, 18 грудня 2015 року Україна вводить мораторій на виплату боргу часів Віктора Януковича Російської Федерації в розмірі більше 3 млрд доларів.