ua en ru

Кабмін пропонує ВР проект закону про інститути спільного інвестування

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України проект закону про інститути спільного інвестування. Відповідний законопроект №9615 зареєстровано в ВР 19 грудня 2011 р. Текст законопроекту, ініціатором якого виступив прем'єр-міністр України Микола Азаров, опубліковано на офіційному сайті ВР.

У пояснювальній записці зазначається, що у зв‘язку з тим, що після прийняття та набрання чинності закону України "Про акціонерні товариства" виникли численні питання щодо застосування корпоративними інвестиційними фондами норм законодавства про акціонерні товариства, виникла необхідність зосередити всі норми щодо порядку створення, функціонування та ліквідації корпоративних інвестиційних фондів, механізму здійснення корпоративного управління в таких фондах у законі України "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)".
"Крім того, практика застосування норм закону України "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)" компаніями з управління активами та інвестиційними фондами виявила необхідність внесення деяких змін до цього закону.
Так, законопроектом передбачена чітка послідовність дій при створенні корпоративних та пайових інвестиційних фондів, а також при проведенні процедури їх ліквідації.
Враховуючи фактичне існування інвестиційних фондів, до складу активів яких входить певний вид активів (фонди грошового ринку, фонди державних цінних паперів, фонди облігацій, фонди акцій, індексні фонди, фонди банківських металів), пропонується на законодавчому рівні визначити класифікацію таких фондів та структуру їх активів, що відповідає сучасному розвитку сфери спільного інвестування", - говориться в пояснювальній записці до законопроекту.
Крім того, законопроектом передбачено встановлення вимоги щодо іменної форми випуску цінних паперів інститутів спільного інвестування та існування таких цінних паперів в бездокументарній формі.
Також, законопроектом пропонується встановити вимогу щодо здійснення оплати вартості цінних паперів інститутів спільного інвестування, в тому числі акцій корпоративного інвестиційного фонду при формуванні початкового статутного капіталу, виключно у грошовій формі.
Законопроектом передбачено удосконалення системи розкриття інформації про діяльність інститутів спільного інвестування. Зокрема, пропонується встановити вимогу щодо наявності у компаній з управління активами власного веб-сайту, на якому повинна розміщуватися інформація про компанію з управління активами (наявність ліцензії, контактні дані), перелік інститутів спільного інвестування, активи яких перебувають в управлінні такої компанії, вартість чистих активів, ціна розміщення та викупу цінних паперів інститутів спільного інвестування, а також інформація про інститути спільного інвестування, активами яких управляє компанія з управління активами, та зміст документів цих інститутів спільного інвестування (статут та свідоцтво про державну реєстрацію корпоративного інвестиційного фонду, регламент інституту спільного інвестування, свідоцтво про внесення інституту спільного інвестування до Єдиного державного реєстру інститутів спільного інвестування, висновки аудитора, проспект емісії цінних паперів інституту спільного інвестування, свідоцтво про державну реєстрацію випуску цінних паперів інституту спільного інвестування, перелік осіб, які обслуговують інститут спільного інвестування).
Враховуючи великий обсяг змін, які необхідно внести до закону України "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)" 2001 р., законопроектом викладено зазначений закон у новій редакції.

Передбачається, що прийняття проекту закону України "Про інститути спільного інвестування" покращить систему управління інститутів спільного інвестування, удосконалить порядок створення, функціонування та ліквідації інвестиційних фондів та сприятиме підвищенню ефективності інвестиційної діяльності інститутів спільного інвестування, що в цілому збільшить обсяги надходжень інвестиційних ресурсів у економіку України.