ua en ru

Кабмін пропонує ВР скасувати заборону на експорт необроблених лісоматеріалів

Кабмін пропонує ВР скасувати заборону на експорт необроблених лісоматеріалів Фото: Кабмін пропонує ВР скасувати заборону на експорт необроблених лісоматеріалів

У Раді зареєстрований відповідний законопроект

Кабінет міністрів України пропонує парламенту скасувати тимчасову заборону на експорт лісоматеріалів та пиломатеріалів в необробленому вигляді. Відповідний законопроект №4286 був зареєстрований у Верховній Раді України 22 березня 2016 року.

Так, проектом пропонується передбачити, що реалізація лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів за межі митної території України в митному режимі експорту допускається за наявності сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів. Такий сертифікат видається на підставі даних єдиної державної системи електронного обліку деревини Державним агентством лісових ресурсів або його територіальними органами та підтверджує законність походження лісоматеріалів та пиломатеріалів.

Згідно з документом, Держлісресурсів забезпечує ведення електронного переліку виданих сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів. А положення про єдину держсистему електронного обліку деревини затверджується урядом.


Проектом закону також встановлюється механізм реалізації лісоматеріалів необроблених підприємствами - постійними лісокористувачами через аукціонні торги. Реалізація лісоматеріалів необроблених буде здійснюватися на аукціонних торгах для резидентів України та нерезидентів України.

Згідно з пояснювальною запискою, введений мораторій на експорт необроблених лісоматеріалів на десятирічний термін порушує зобов'язання України як члена Світової організації торгівлі і суперечить зобов'язанням України в рамках Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, а також передумов надання Україні діючих програм макрофінансової допомоги.

Нагадаємо, голова Держлісресурсів Олександр Ковальчук повідомляв, що відомство виступає з ініціативою зробити електронний облік деревини обов'язковим для всіх лісокористувачів. За його словами, на незаконних рубках лісу Україна втрачає до 2 млрд гривень.