ua en ru

Уряд пропонує ВР імплементувати 10 законодавчих актів ЄС у сфері автотранспорту

Уряд пропонує ВР імплементувати 10 законодавчих актів ЄС у сфері автотранспорту Фото: Кабінет міністрів

Імплементація сприятиме підвищенню рівня безпеки на автотранспорті

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді імплементувати 10 актів законодавства Європейського Союзу, які сприятимуть підвищенню рівня безпеки на автотранспорті, створенню сприятливих умов праці для водіїв, зниженню аварійності на дорогах, підвищенню відповідальності перевізників та водіїв транспортних засобів за дотриманням законодавства у сфері автомобільного транспорту. Відповідний проект закону №3713 був зареєстрований у Раді 24 грудня 2015 року.

Так, законопроект спрямований на забезпечення чесних умов конкуренції завдяки однаковому застосуванню спільних правил допуску до діяльності оператора вантажних та/або оператора пасажирських автомобільних перевезень.

Документом пропонується використання реєструвального обладнання (тахографів) на автотранспорті; встановлення мінімальних вимог щодо організації робочого часу для поліпшення здоров'я та забезпечення безпеки осіб, які здійснюють автотранспортну діяльність, покращення безпеки на дорогах та створення рівних умов конкуренції; створення системи періодичної підготовки водіїв автотранспортних засобів для надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів.

Також проектом закону передбачається запровадження чітких, спільних з країнами-учасницями ЄС правил щодо часу керування, перерв та періодів відпочинку водіїв автотранспортних засобів, залучених до здійснення національних і міжнародних автомобільних перевезень; гармонізація умов конкурентоспроможності серед різних видів перевезень всередині держави та стосовно дорожньо-транспортного сектору зокрема, а також покращення умов праці водіїв та забезпечення безпеки під час здійснення таких автомобільних перевезень.

Крім того, пропонується передбачити обладнання обмежувачами швидкості автомобільних транспортних засобів категорій M2, M3, N2, N3 (автобуси та вантажні автомобілі), встановлення мінімальних вимог до системи періодичної технічної перевірки придатності до експлуатації зареєстрованих автотранспортних засобів та створення умов взаємного визнання результатів перевірок придатності до експлуатації транспортних засобів між державами-членами ЄС і Україною.

Нагадаємо, до Верховної Ради України внесли проект постанови про відставку міністра інфраструктури України Андрія Пивоварського.