ua en ru

Кабмін пропонує збільшити в держбюджеті 2012 гарантії по кредитах держпідприємств в 3 рази - до 44,5 млрд грн

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований урядовий законопроект № 11025, яким пропонується збільшити в держбюджеті 2012 гарантії по кредитах держпідприємств до 44,5 млрд грн. Про це йдеться в оприлюдненому на офіційному сайті ВР законопроекті "Про внесення змін до статті 6 закону України" Про Державний бюджет України на 2012 рік "(щодо фінансування проектів заміщення природного газу)".

Так відповідно до законопроекту, збільшується, передбачена держбюджетом 2012 сума держгарантій за кредитами держпідприємств на 3, 656 млрд дол - до 44,5 млрд грн з 15 млрд грн.

"Однією з пріоритетних завдань Міністерства енергетики та вугільної промисловості України на 2012 рік є зменшення залежності держави від імпорту природного газу шляхом зменшення обсягів його споживання", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

В цілому в рамках реалізації програми заміщення споживання імпортованого природного газу вугіллям вітчизняного видобутку на початковому етапі планується здійснити на загальну суму 3 млрд 656 млн дол.

Слід зазначити, що Держбанк розвитку КНР підтвердив готовність відкрити спеціальну кредитну лінію для фінансування програми заміщення природного газу вітчизняним вугіллям на загальну суму 3,656 млрд дол.

У зв'язку з цим, пропонується зафіксувати в статті 6 Закону України "Про державний бюджет на 2012 рік" можливість надання державних гарантій на вищевказані цілі.