ua en ru

Кабмін пропонує створити в Україні територіальні громади на базі районів УРСР

У Верховній Раді України (ВР) зареєстровано урядовий законопроект № 9590 від 14 грудня 2011 р. "Про об'єднання територіальних громад" щодо встановлення порядка об'єднання територіальних громад сіл, селищ, міст та надання державної підтримки об'єднаним територіальним громадам. Текст законопроекту опубліковано на офіційному сайті ВР.
Цей закон регулює відносини, що виникають у процесі об'єднання територіальних громад сіл, селищ, міст.
Законопроектом пропонується відкоригувати статтю 6 базового закону "Про місцеве самоврядування в Україні" та прийняти спеціальний закон, який встановлює процедури такого об'єднання та фіксацію факту створення нової громади.
Проект закону передбачає встановлення основних умов об'єднання територіальних громад, порядок його ініціювання, порядок утворення об'єднаної територіальної громади та порядок діяльності органів місцевого самоврядування в об'єднаній територіальній громаді до формування нових органів. Врегульовуються питання правонаступництва, управління об'єктами комунальної власності, формування бюджету, форми державної підтримки, зокрема, фінансової.
Проектом закону передбачено, що держава здійснює організаційну, методичну та фінансову підтримку об'єднання територіальних громад. У випадку, якщо новоутворена територіальна громада відповідає перспективному плану формування громад, передбачено надання їй субвенції на формування відповідної інфраструктури .
Передбачається, що середня чисельність сільської громади при об'єднані у нову територіальну громаду складе 9 тисяч осіб, середня кількість населених пунктів у сільській громаді складе 16, очікувана середня площа громади - близько 400 кв. км.
Виходячи з зазначених параметрів, переважна частина нових громад буде створена на базі районів, що існували в УРСР до адміністративно-територіальної реформи 1954-1960 років.