ua en ru

Пропонуєтьяс створити єдиний механізм споживчого кредитування в Україні

У Верховній Раді України (ВР) зареєстровано законопроект №9593 від 14 грудня 2011 р. "Про споживче кредитування" щодо створення єдиного механізму споживчого кредитування згідно зі стандартами ЄС, який був внесений до ВР нардепом-регіоналом Юрієм Полунєєвим. Текст законопроекту опубліковано на офіційному сайті ВР.
Законопроект Полунєєва визначає загальні правові та організаційні засади споживчого кредитування в Україні відповідно до міжнародно-правових стандартів у цій сфері. Прийняття вказаного законопроекту дозволить адаптувати законодавство України у цій сфері з вимогами Директиви 2008/48/ЄС Європейського парламенту та Ради ЄС від 23 квітня 2008 р. про кредитні угоди для споживачів та скасування Директиви Ради 87/102/ЄС.
Законопроектом передбачено, що державне регулювання та нагляд у сфері споживчого кредитування банками здійснює Нацбанк у порядку та формах визначених законодавством про банки і банківську діяльність. Державне регулювання та контроль у сфері споживчого кредитування кредитними спілками та іншими небанківськими фінансовими установами здійснює Національна комісія.
Також передбачається, що положення правил споживчого кредитування не можуть суперечити актам законодавства та не повинні погіршувати становище споживача у порівнянні з актами законодавства. Правила споживчого кредитування оприлюднюються на веб-сайті банку чи небанківської фінансової установи, які їх затвердили. Надання (отримання) споживчих кредитів в іноземній валюті на території України забороняється.