ua en ru

Кабмін пропонує дозволити "Нафтогазу" обмежувати до мінімуму споживання газу підприємствам-боржникам

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 9374 від 1 листопада 2011 ініційований Кабінетом міністрів України про внесення змін до закону України "Про теплопостачання" (щодо використання технологічного мінімуму природного газу). Текст відповідного законопроекту опубліковано на сайті ВР.

Як говориться в пояснювальній записці до законопроекту, оскільки відповідальність за закупівлю газу та безперебійне газопостачання споживачів України несе НАК "Нафтогаз Україна", НКРЕ повинна бути солідарна з компанією, або той суб'єкт, який відповідає за постачання природного газу і розрахунки за нього, повинен керувати фінансовими потоками.
Крім того, відповідно до закону України "Про теплопостачання" одним із принципів, на яких базується державна політика у сфері теплопостачання, є заборона відключення в опалювальний період об'єктів теплопостачання від систем енерго-, газо-, водопостачання як об'єктів життєзабезпечення і стратегічного призначення.
З метою недопущення фінансових збитків НАК "Нафтогаз Україна, на думку авторів законопроекту, необхідно внести такі зміни в закон" Про теплопостачання": зобов'язати споживача теплової енергії здійснювати оплату теплопостачальній організації виключно на поточні рахунки із спеціальним режимом використання та ввести термін" технологічний мінімум споживання природного газу ". Також, надати право обмежити споживання природного газу його споживачам до технологічного мінімуму споживання у разі несплати або внесення не в повному обсязі плати за спожитий природний газ та послуги з його транспортування.