ua en ru

Кабмін пропонує Раді збільшити ренту за користування газовими надрами майже в два рази

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді збільшити ставки плати за користування надрами для природного газу, реалізованого не для потреб населення, з 28% до 55% для газу з покладів до 5 км і з 15% до 28% - більше 5 км.

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді збільшити ставки плати за користування надрами для природного газу, реалізованого не для потреб населення, з 28% до 55% для газу з покладів до 5 км і з 15% до 28% - більше 5 км. Про це йдеться в проекті закону Кабміну про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень), який зареєстрований в Раді 30 липня під №4309а.

Крім того, в частині плати за користування надрами Кабмін пропонує Раді змінити базу оподаткування для природного газу, реалізованого не для потреб населення, а саме - встановити, що базою оподаткування є не середня митна вартість імпортного природного газу, як зараз, а граничний (максимальний) рівень ціни на природний газ, який промисловим споживачам, який встановлюється НКРЕ.

Також до ставок плати для газу, що видобувається з нових свердловин, пропонується застосовувати понижуючий коефіцієнт 0,55 (протягом року з дати внесення таких свердловин до Державного реєстру нафтових і газових свердловин).

Крім того, пропонується тимчасово, до 1 січня 2015 року, встановити для нафти та конденсату ставки плати в розмірі 45% для нафти і конденсату з покладів до 5 км і 21% - більше 5 км.