ua en ru

Кабмін пропонує Раді врегулювати виплату одноразової допомоги працівникам НАБ

Кабмін пропонує Раді врегулювати виплату одноразової допомоги працівникам НАБ Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України врегулювати виплату одноразової грошової допомоги у разі загибелі члена Національного агентства з питань запобігання корупції або працівника Національного антикорупційного бюро (НАБ). Про це йдеться в урядовому законопроекті № 2494 "Про внесення змін до законів України "Про Національне антикорупційне бюро України" і "Про запобігання корупції"", текст якого розміщений на офіційному сайті парламенту.

Так, даний законопроект пропонує виключити зі статті 15 закону України "Про запобігання корупції" і статті 22 закону "Про Національне антикорупційне бюро України" положення про виплату одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) члена Національного агентства, особи начальницького складу або працівника Національного бюро під час виконання службових обов'язків.

Як зазначається у пояснювальній записці, прийняття даного законопроекту обумовлено необхідністю узгодження статей вищезазначених законів з законом № 77-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці" від 28 грудня 2014 р, згідно з яким члени та працівники апарату Національного агентства, особи начальницького складу та працівники Національного бюро підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню відповідно до законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Водночас виключено норми, якими передбачалося право осіб, які одночасно мають право на отримання одноразової грошової допомоги з підстав, передбачених зазначеними статтями цих законів, та одноразової грошової допомоги або компенсаційної виплати, встановлених іншими законами, одержати виплату відповідних грошових сум за однією з підстав за вибором особи, яка має право на отримання таких виплат.

"Таким чином, у разі загибелі (смерті) члена Національного агентства, особи начальницького складу або працівника Національного бюро відповідні особи матимуть право на одержання виплат як згідно із законодавством про загальнообов'язкове соціальне страхування, так і на одержання одноразової грошової допомоги сім'ї, встановленої частиною другою статті 15 закону України "Про запобігання корупції" та частиною третьою статті 22 закону України "Про Національне антикорупційне бюро України", - йдеться у пояснювальні записці.

Тому уряд пропонує виключили положення про виплату одноразової грошової допомоги у разі смерті члена Національного антикорупційного агентства або працівника Національного антикорупційного бюро з антикорупційних законів.

Нагадаємо, що 12 лютого 2015 р. Верховна Рада вже вносила зміни до закону "Про Національне антикорупційне бюро України", якими визначила механізм призначення та звільнення директора Антикорупційного бюро.

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро України та Національного агентства з питань запобігання корупції" 3 березня 2015 р.