ua en ru

Кабмін пропонує Раді створити соціальну інспекцію з 2017

Кабмін пропонує Раді створити соціальну інспекцію з 2017 Фото: Кабмін пропонує Раді створити соцінспекцію

У разі прийняття законопроекту до держбюджету буде додатково перераховано 20 млн доларів

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді прийняти законопроект №4176 "Про забезпечення державного контролю у сфері соціальної підтримки". Відповідний документ був зареєстрований в парламенті 3 березня 2016 року.

Так, законопроектом запропоновано створити з 1 січня 2017 року соціальну інспекцію, яка включатиме структурний підрозділ в центральному органі виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення. Формування політики діяльності органів соціальної інспекції здійснюватиметься центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення.

Зокрема, посаду державного соціального інспектора буде виведено із місцевих органів соціального захисту населення, діяльність яких вони мали контролювати та включено у тій же кількості в структурні підрозділи обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, органу виконавчої влади Республіки Крим (Міністерство соціальної політики Автономної Республіки Крим).

"Прийняття законопроекту підвищить статус соціальних інспекторів, ефективність їх діяльності за рахунок виконання лише контролюючих функцій, виведення з підпорядкування керівників місцевих органів соціального захисту населення, достатнього рівня фінансового, матеріально-технічного забезпечення", - сказано в пояснювальній записці.

Варто підкреслити, що угодою про позику № 8404-UА між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку визначено, що у разі прийняття проекту закону "Про забезпечення державного контролю у сфері соціальної підтримки" до державного бюджету України буде додатково перераховано 20 млн доларів США.

Законопроектом передбачається посилити адресність надання окремих видів соціальної підтримки через підвищення ефективності діяльності інституту соціальних інспекторів шляхом здійснення контролю за дотриманням законодавства у сфері соціальної підтримки.

Зазначається, що реалізація законопроекту не потребуватиме додаткових видатків з держбюджету на оплату праці соцінспекторів у зв'язку з тим, що посаду державного соціального інспектора буде виведено із районних (міських) органів соціального захисту населення та включено у тій же кількості в структурні підрозділи обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, органу виконавчої влади Республіки Крим (Міністерство соціальної політики Автономної Республіки Крим).

"В той же час необхідно передбачити на 2017 рік видатки на відрядження соціальних інспекторів у розмірі 8 млн. грн. (до цього часу на районному рівні кошти на відрядження практично не виділялись, що впливало на ефективність здійснення контролю)", - вказують автори в пояснювальній записці.

Нагадаємо, уряд планує скоротити рівень бідності в Україні в 2020 році до 15%.