ua en ru

Кабмін пропонує Раді додатково виділити Держфінінспекції 55,2 млн грн для контролю за використанням коштів на вибори Ради

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України збільшити фінансування Державної фінансової інспекції України на 55 млн 213 тис. грн для контролю за використанням коштів на підготовку та проведення виборів народних депутатів України.

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України збільшити фінансування Державної фінансової інспекції України на 55 млн 213 тис. грн для контролю за використанням коштів на підготовку та проведення виборів народних депутатів України. Про це йдеться в урядовому законопроекті № 5149 "Про внесення змін до додатка № 3 до закону України "Про державний бюджет України на 2014 р." (щодо контролю фінансів для проведення позачергових виборів народних депутатів України 26.10.14)", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Згідно з пояснювальною запискою, проект закон пропонує внести зміни до держбюджет України на 2014 р. у частині збільшення видатків на забезпечення діяльності Держфінінспекції за бюджетною програмою "Керівництво та управління у сфері контролю за витрачанням бюджетних коштів" на 55 млн 213 тис. грн (в тому числі: оплата праці - 38 млн 785,3 тис. грн, оплата комунальних послуг та енергоносіїв - 733,6 тис. грн).

Як зазначається у пояснювальній записці, згідно зі змінами до державного бюджету на 2014 р. (закон України № 1622-VII від 31 липня 2014 р.) скорочено на 70% п'ятимісячний обсяг видатків на утримання контролюючих центральних органів виконавчої влади, у тому числі і Державної фінансової інспекції. У зв'язку з цим вказані органи скорочують кількість планових перевірок та інших контрольних заходів.

Разом з тим, законом України "Про вибори народних депутатів України" визначена необхідність здійснення контролю за правильним та цільовим використанням коштів державного бюджету, виділених на підготовку та проведення виборів народних депутатів України.

Згідно із законодавством, органи Держфінінспекції забезпечують такий контроль у формі ревізій (перший етап завершується не пізніше ніж за 5 днів до дня виборів, другий - після встановлення підсумків голосування в межах територіального виборчого округу до закінчення строку повноважень виборчих комісій).

Крім того, фахівці Держфінінспекції залучаються правоохоронними органами до участі у комплексних перевірках.

"Проект закону дасть змогу оперативно вирішити питання проведення Державною фінансовою інспекцією перевірок, пов'язаних з витрачанням бюджетних коштів, зокрема, на підготовку та проведення позачергових виборів народних депутатів України, призначених на 26 жовтня 2014 р.", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, 9 вересня 2014 р. Кабінет міністрів України виділив Центральній виборчій комісії 957 млн 792,7 тис. грн для забезпечення підготовки та проведення 26 жовтня 2014 р. позачергових виборів народних депутатів України