ua en ru

Кабмін підвищить субсидії по тарифах ЖКГ

Україна наближається до підписання нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом. Однією з ключових вимог для надання Україні чергового транша кредиту за програмою stand-bay зараз залишається підвищення тарифів на газ для споживачів. "Україні треба вирішити питання тарифної політики на газ. Зокрема, субсидії розподіляються ті групі, яка їх не потребує", - заявив постійний представник МВФ в Україні Макс Альер. На його думку, регулювання тарифів на газ і теплову енергію повинне супроводитися посиленням соціальних програм, які мають бути строго адресними.

Кабінет міністрів України налаштований на повне виконання вимог МВФ шляхом впровадження диференційованого підходу до формування тарифів ЖКХ. Це означає, що вирішуючи питання цін на газ, уряд може підвищити розцінки лише для високозабезпечених шарів суспільства, які живуть у великих будинках і квартирах, і, відповідно, використовують "блакитне золото" у великих кількостях. Що ж до соціально вразливих категорій населення, то, виконуючи вимоги МВФ, Кабмін, навпаки, планує збільшити субсидії і розширити круг і одержувачів.

Питання введення диференційованих тарифів вирішуватиметься вже найближчим часом, оскільки наступного разу місія МВФ прибуде до України вже в кінці березня. Нагадаємо, що в даний час йде процес підписання нової програми з МВФ на загальну суму порядка 10 млрд дол.