ua en ru

Кабмін доручив Мінагрополітики розпочати фахову комунікаційну кампанію щодо земельної реформи

Прем'єр-міністр Микола Азаров доручив Міністерству аграрної політики і продовольства розпочати фахову комунікаційну кампанію щодо земельної реформи а також провести консультацію з населенням. Про це він повідомив на засіданні уряду, передає кореспондент РБК-Україна.
"Доручаємо Мінагрополітики розпочати фахову кон'юкційну кампанію щодо земельної реформи, грамотно провести консультації з суспільством, власниками землі, місцевою владою і громадами", - сказав Азаров.
Азаров підкреслив, що цивілізований ринок землі - це єдиний спосіб відібрати ефективного власника землі і залучити інвестиції, які принесуть Україні нові технології і забезпечать достойний рівень життя селян.

Нагадаємо, в понеділок, 20 червня, уряд схвалив розроблений Міністерством аграрної політики та продовольства законопроект "Про ринок земель". За цим законопроектом майже 7 мільйонів власників паїв сільськогосподарської землі отримають право продавати свою землю. Всі громадяни України, фермерські господарства, а також держава отримають право купувати землю. Водночас законопроект визначає відповідальність власника за землю.
По-перше, завершиться інвентаризація землі, видача актів, розмежування сільгоспугідь і земель комунальної власності, впроваджується нова ринкова оцінка землі.
По-друге, буде заборонено надмірну концентрацію землі в одних руках, що унеможливить монополізм і чийсь диктат селянам. Законопроект попереджає також спекулятивний перепродаж земель. Причому ефективність господарювання, підтримання родючості грунтів контролюватиме держава і суспільство.
По-третє, консолідація земель не дозволить "розривати"господарства на технологічно безсилі наділи.