ua en ru

Кабмін попросив Євросуд з прав людини визнати справу Луценка неприйнятною для розгляду

Уряд України попросив Європейський суд з прав людини визнати справу колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка проти України неприйнятною для розгляду. Про це на слуханнях заявила уповноважений уряду України у Європейському суді з прав людини Валерія Лутковська, повідомляє радіо "Свобода".

"Уряд просить суд встановити, що не було порушень в цій справі", - сказала вона.

За словами Лутковської, під час обрання запобіжного заходу для Юрія Луценка національні українські суди виходили з очевидності скоєного ним злочину та можливого тиску з боку колишнього міністра на свідків. Вона зазначила, що суд вирішив, що "інші процедурні заходи не могли забезпечити належну процедурну поведінку заявника".

Представник уряду у Страсбурзькому суді також заявила, що, на думку українського уряду, не використав усіх можливих засобів оскарження свого досудового ув'язнення. "Тому ця справа має бути визнана неприйнятною для розгляду", - наголосила Валерія Лутковська.

Сьогодні Європейський суд із прав людини розглянув скаргу Юрія Луценка, який оскаржує свій арешт і тримання під вартою. Як інформує прес-служба "Народної самооборони", судді заслухали представників українського уряду та адвокатів, після чого взяли паузу для винесення рішення по справі "Луценко проти України". Про дату ухвалення рішення у справі про арешт Луценка буде повідомлено у письмовому вигляді, як того вимагає європейське законодавство, зазначають у партії.

Нагадаємо, справа "Луценко проти України" стосується скарги відомого українського політика про те, що його арешт і рішення про його взяття під варту були незаконними і що він не був проінформований про причини його арешту.

Луценка 27 лютого засудили до чотирьох років позбавлення волі з конфіскацією майна. Суд також заборонив Луценку займати протягом 3 років керівні посади і позбавив його рангу держслужбовця, а також ухвалив стягнути з нього нанесені країні збитки в розмірі 643 тис. грн, на користь МВС Луценко має виплатити майже 294 тис. грн. Відбування покарання екс-міністра призначено з моменту взяття під варту, таким чином Луценко проведе за гратами три роки.