ua en ru

Кабмін планує завершити пошук операторів ГТС та ПСГ до кінця 2015 р

Кабінет міністрів України планує завершити пошук партнерів-операторів української газотранспортної системи (ГТС) та підземних сховищ газу (ПСГ) до кінця 2015 р. про це йдеться у плані-графіку реформування НАК "Нафтогаз України", який оприлюднило Міністерство енергетики та вугільної промисловості України.

Так, згідно з планом, реформування НАК "Нафтогаз" розділено на 5 кроків.

Крок 1 - розробка концепції та плану реструктуризації, яка включає в себе: а) організацію команди, б) розробку концепції та плану реструктуризації, в) узгодження та презентація плану реструктуризації.

Згідно з планом, перший крок мав звершитися у 2014 р., але наразі його закінчення затягується, оскільки йдуть консультації із секретаріатом Європейського Енергетичного співтовариства щодо презентації плану реструктуризації. Також затягується розробка та обговорення концепції реформування через консультації із Світовим банком.

Крок 2 - підготовка до реструктуризації передбачає: а) аудит НАК "Нафтогаз", який розпочався в третьому кварталі 2014 р. та має завершитися в середині першого кварталу 2015 р., б) оцінка основних засобів НАК "Нафтогаз", яка має завершитися в кінці 2015 р., в) проведення оцінки запасів НАК "Нафтогаз". Завершення якого заплановане на середину другого кварталу 2015 р.

Крок 3 - підготовка змін до законодавчої бази. Він передбачає: а) створення нових компаній операторів ПСГ та ГТС (завершено у третьому кварталу 2014 р.), б) реформування ринку газу, яке планувалося звершити у 2014 р., проте завершення цього етапу затягується, в) розробка та затвердження правил доступу до мереж,яку планується завершити до кінця третього кварталу 2015 р., г) впровадження тарифів "вхід-вихід", яке планується розпочати у другому кварталі та завершити у третьому кварталі 2015 р.

Крок 4 - реформування системи субсидій для населення, який включає в себе: а) підготовка та проведення інформаційної кампанії, б) проведення законодавчих змін та соцзаходів (реалізація цих двох кроків повинна була б розпочатися у четвертому кварталі 2014 р. та завершитися у першому кварталі 2015 р., але, згідно з планом, виконання цих пунктів навіть не розпочиналось); в) перехід на єдину оптову ціну на газ по домовленості із МВФ, який планується здійснити у другому кварталі 2015 р.

Крок 5 - створення нових компаній-операторів ГТС та ПСГ. Цей крок передбачає такі етапи: а) пошук партнерів-операторів ГТС та ПСГ (має розпочатися у першому кварталі 2015 р. та завершитися в кінці року), б) розробка принципів корпуправління, яке планується завершити в кінці третього кварталу 2015 р., в) реєстрація компаній та залучення активів (третій-четвертий квартал 2015 р.) та г) укладення нових прямих господарських договорів, яке заплановане на четвертий квартал 2015 р.

Нагадаємо, 14 серпня 2014 р. Верховна Рада України схвалила реформу НАК "Нафтогаз України". За відповідне рішення проголосували 228 нардепів.


.