ua en ru

Кабмін планує ввести щорічну квоту з імпорту нафтопродуктів близько 2 млн т бензину і 1,5 млн т дизпалива, - джерело

Як розповіло джерело в Міненерго, уряд розглядає можливість квотування імпорту нафтопродуктів після того, як розслідування з ввізного мита були кілька разів припинені з ініціативи Міністерства економічного розвитку і торгівлі, пише "Комерсант-Україна".

За його словами, на сьогоднішній день неможливо без обмеження імпорту нафтопродуктів запустити українські НПЗ і створити довгострокові умови для їх роботи на ринку. Джерело відзначило, що існує пропозиція ввести щорічну квоту з імпорту близько 2 млн т бензину і 1,5 млн т дизельного палива.

За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, у 2012 р. внутрішнє споживання світлих нафтопродуктів і дизпалива склало 10,2 млн т, з яких лише 29,7% - українська продукція, а 70,3% - імпортна. На сьогоднішній день з шести існуючих НПЗ працює тільки два - Кременчуцький і Шебелинський.

Нагадаємо, впродовж останніх декількох років власники українських НПЗ вже домагалися обмеження імпорту нафтопродуктів. У 2011 р. Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі провела спеціальне розслідування, проте не знайшла підстав для стримування імпорту. Навесні поточного року українські НПЗ зробили ще одну спробу. Цього разу вони вимагали від Мінекономрозвитку почати антісубсідіарное розслідування відносно імпорту нафтопродуктів з Білорусі, на яку припадає понад третини поставок, але знову отримали відмову.

Читайте також: Україна розглядає Казахстан і Азербайджан в якості альтернативних джерел постачання нафти, - Янукович