ua en ru

Кабмін планує переглянути пільги по сплаті єдиного соціального внеску для підприємців-пенсіонерів

Уряд має намір переглянути пільги по сплаті єдиного соціального внеску для підприємців-пенсіонерів, які вийшли на пенсію достроково. Від сплати внеску будуть звільнені тільки інваліди, а пенсіонери можуть претендувати на такі пільги лише при досягненні пенсійного віку - 60 років, пише "Комерсант-Україна".

Представники малого бізнесу відзначають, що підприємцям дешевше буде закритися, ніж нести високу соціальне навантаження. Крім того, кількість таких підприємців незначно, тому істотного ефекту для бюджету Пенсійного фонду не буде.

Сьогодні на засіданні Кабінет міністрів має намір розглянути законопроект, ініційований Мінсоцполітики, із змінами списку платників, які звільняються від сплати єдиного соцвнеску (ЄСВ). Як йдеться у пояснювальній записці до документа, правки стосуються лише уточнення діючих положень закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцстрахування". Зараз, згідно із законодавством, від сплати ЄСВ звільнені підприємці-інваліди та пенсіонери за віком. За оцінками міністерства, кількість таких підприємців перевищує 164 тис. Вони можуть платити внесок на добровільній основі. В останню категорію потрапляють пенсіонери, які отримують пенсійні виплати за вислугу років (чорнобильці, військовослужбовці, працівники зі складними умовами праці). Тому в Мінсоцполітики запропонували обмеження: поширювати пільгу з ЄСВ лише при досягненні такими підприємцями пенсійного віку - 60 років. Хоча, за словами директора департаменту розвитку соціального страхування Федерації роботодавців Юрія Кузового, неврегульованість законодавства і зараз дає можливість Пенсійному фонду претендувати на отримання близько 400 грн єдиного внеску від цієї категорії пенсіонерів.

Кузовий зазначає, що у Федерації роботодавців не підтримують преференцій на підставі професійної діяльності, тому прийняття законопроекту стало б кроком у бік соціальної справедливості. Крім того, надання пільг використовується бізнесом в якості схеми для ухилення від сплати ЄСВ.

Президент Спілки орендарів і підприємців Віктор Хмелевський погоджується, що якщо такий підприємець при досягненні 60 років буде претендувати на підвищену пенсію, то зобов'язаний і платити внески, і збільшувати свій страховий стаж. Втім, заступник голови Всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця" Віталій Андрєєв зазначає, що пільгова норма стосується невеликої кількості підприємців, тому спочатку уряд і пішло їм на поступки, надавши преференцію по сплаті ЄСВ. А на думку голови Асоціації підприємців і працюючих інвалідів Сергія Гуринова, можливо, певні підприємці та користуються схемою із сплатою ЄСВ, але недобір коштів через це мізерний.