ua en ru

Кабмін "оздоровить на асфальті" 6 з 7 українських школярів, – "Наш край"

Кабмін "оздоровить на асфальті" 6 з 7 українських школярів, – "Наш край"

З двох мільйонів школярів, які за заявою міністра соцполітики повинні бути охоплені оздоровленням та відпочинком влітку, більшість не виїде за межі міст і буде "оздоровлюватися на асфальті". Про це заявив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак, коментуючи засідання уряду.

За його словами, у день захисту дітей подібні заяви влади звучать "особливо цинічно".

"З двох мільйонів школярів, які, за заявою міністра соцполітики, повинні бути охоплені оздоровленням та відпочинком влітку, більшість не виїде за межі міст і буде "оздоровлюватися на асфальті". Заплановано оздоровити лише 620 тис. дітей шкільного віку з 4 млн. Інші в більшості будуть відпочивати вдома або в пришкільних таборах, тобто 6 з 7 школярів будуть "оздоровлюватися" на асфальті", - зазначив Мазурчак.


Він заявив, що ще місяць тому партія заявляла, що літнє оздоровлення та відпочинок дітей під загрозою, оскільки Міністерство соціальної політики вчасно не оприлюднило дані, яким чином і, головне, за чий рахунок, цей процес буде організований.

"Партія "Наш край" неодноразово вимагала від уряду подати до парламенту зміни до бюджету на цей рік, щоб збільшити фінансування літнього відпочинку дітей. Але нічого зроблено не було", - повідомив співголова партії.

"У результаті на оздоровлення та відпочинок школярів місцевих бюджетів витратять загалом понад 681 млн гривень. Інші витрати - інші джерела фінансування, в тому числі і власні кошти батьків. Сьогодні Уряд і міністр соцполітики фактично підтвердили, що основний тягар фінансування літнього оздоровлення дітей перекладено на місцеві бюджети", - додав Мазурчак.

Партія "Наш край" вимагає від влади, щоб після завершення літнього сезону Кабмін спільно з місцевими радами почали розробку комплексної програми оздоровлення та відпочинку дітей на 2016-2026 рр.

"Програма повинна містити положення про повернення у власність громад всієї незаконно відчуженої інфраструктури оздоровлення та проведення поточного і капітального ремонтів закладів оздоровлення та відпочинку. Крім того, слід законодавчо закріпити фінансування на оздоровлення дітей у відсотку до ВВП", - резюмував політик.