ua en ru

Кабмін усунув керівництво Держлікслужби

Кабмін усунув керівництво Держлікслужби Фото: Кабінет міністрів України (Віталій Носач, РБК-Україна)

Кабмін ініціював дисциплінарне провадження

Кабінет міністрів сьогодні, 19 вересня, усунув керівництво Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками та ініціював дисциплінарне провадження. Таке рішення Кабмін ухвалив у відношенні голови Держлікслужби Наталії Гудзь та першого заступника голови Служби Владислава Цілини, передає прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Повідомляється, що уряд прийняв рішення за фактами необгрунтованого введення заборони на різні вакцини протягом останнього року.

Відомство тільки в 2018 році неодноразово приймало необгрунтовані рішення про тимчасову заборону на реалізацію та застосування різних вакцин. Мова йде про заборону вакцин проти туберкульозу, гепатиту В, поліомієліту, дифтерії, правця та кашлюку.

Зокрема, голова Наталія Гудзь та її перший заступник Владислав Цілина виносили ці заборони всупереч встановленому порядку застосування тимчасових заборон. У МОЗ підкреслили, що вони не мали достатніх підстав і фактів, які б свідчили про необхідність таких заборон.

У той же час, через такі дії керівництва Держлікслужби кожен раз зупинявся процес імунізації українців.

Як зазначається, рішення уряду України було прийнято після того, як МОЗ звернувся до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням ініціювати притягнення до дисциплінарної відповідальності керівних осіб Держлікслужби.

Нагадаємо, в березні Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками тимчасово заборонила болгарську вакцину проти туберкульозу (БЦЖ). Зазначалося, що причиною заборони було повідомлення від Білопільської районної лікарні (Сумська область) про те, що після імунізації померла людина. Пізніше Держлікслужба відкликала тимчасову заборону вакцини БЦЖ.