ua en ru

Кабмін відхилив зміни до законів про місцеве самоврядування та вибори депутатів місцевих рад

На засіданні Кабінету міністрів України вчора, 9 лютого, в результаті повторного розгляду був відхилений законопроект "Про внесення змін до Законів України" Про місцеве самоврядування "та" Про вибори депутатів ВР, АРК, місцевих рад та сільських, селищних і міських голів ", пише видання ZN.UA.
За інформацією видання, на засіданні з різкою критикою законопроекту виступив віце-прем'єр, міністр з питань регіональної політики, будівництва та ЖКГ Віктор Тихонов. Його підтримав прем'єр Микола Азаров, який висловив ряд зауважень на адресу Міністерства юстиції - розробника проекту.
Зазначимо, що міністр юстиції Олександр Лавринович очолює групу щодо інституційного та законодавчого забезпечення реформ в рамках Комітету економічних реформ при президенті України.
Відповідно до запропонованих змін у разі незгоди депутатського корпусу з політикою міського голови, сесія ради отримувала право двома третинами голосів висловити йому недовіру і відправити у відставку. При цьому, з розробленої владою схеми випав пункт про обов'язкове проведення позачергових виборів мера у випадку його дострокової відставки. Згідно з законопроектом, який розробив Мін'юст і вчора відхилив Кабмін, обов'язки мера аж до чергових виборів може виконувати секретар ради.
Нагадаємо, поява даного законопроекту пов'язана з конфліктом, які розгорнулися між мером Києва і нинішньою владою в особі голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Олександром Поповим.
Раніше джерело видання повідомляв, що Кабмін прийме ці зміни.