ua en ru

Кабмін опублікував текст поданого в Раду звіту уряду

Кабмін опублікував текст поданого в Раду звіту уряду Фото: прем'єр-міністр України Аресний Яценюк

Документ займає 161 сторінку

Кабінет Міністрів України опублікував текст поданого до Верховної Ради України звіту про хід і результати виконання Програми діяльності в 2015 році, повідомляють в прес-службі уряду.

Документ схвалений розпорядженням уряду від 1 лютого 2016 року № 57-р.

"Незважаючи на всі складні політичні та економічні виклики, які постали в 2015 році, завдання по відновленню макроекономічної стабільності і припинення падіння економіки Уряд виконав. І очікування бізнесу, населення і міжнародних кредиторів є об'єктивною оцінкою, яка це підтверджує", - йдеться в документі.

Автори звіту відзначають, що, за даними НБУ, в третьому і четвертому кварталах 2015 року індекс ділових очікувань підприємств перевищив значення у 100%, чого не спостерігалося з другого кварталу 2014 року. У четвертому кварталі цей показник досяг 104% - максимуму за останні півтора року.

Індекс споживчих настроїв продемонстрував зростання до 55,3 пункту в грудні 2015 року порівняно з 43,7 пункту в березні 2015 року (дані компанії GFK).

Загалом, документ на 161 сторінку, містить вісім розділів, які стосуються оборонної галузі, державного управління, антикорупційної політики, економічного регулювання, управління державною власністю, продовольчої політики, заходів для досягнення енергетичної незалежності, а також соціальної, культурної політики, розвитку молоді і спорту та міжнародної допомоги.

Зокрема, в документі зазначається, що наприкінці минулого року Україна була обрана непостійним членом Ради безпеки ООН на 2016-2017 роки та затверджено Річну національну програму співробітництва України з НАТО на 2016 рік.

Також Україна виконала всі умови ЄС для запровадження безвізового режиму: "Комісія (Європейська Комісія, - ред.) визнала, що Україна виконала всі критерії, викладені у чотирьох блоках другої фази Плану дій, а також висловила готовність представити на початку 2016 року законодавчу пропозицію щодо внесення змін до Регламенту ЄС № 539/2001 від 15 березня 2001 р., яка буде передбачати включення України до переліку країн, громадяни яких не потребують віз для короткострокових поїздок до країн Шенгенської зони", - наголошується в документі.

Автори звіту також зазначили, що у минулому році було проведено перший етап реформування податкової системи, який дав можливість удосконалити систему адміністрування податків, скоротити кількість податків і зборів, звітів і відповідно тимчасові витрати бізнесу на їх підготовку, а також "отримати "канікули" малому бізнесу - який час без проведення перевірок контролюючих органів і можливості для розвитку".

Крім цього, були створені умови для успішного початку з 1 січня 2016 року поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з ЄС: "станом на 1 лютого 2016 року правом на використання квот скористалися імпортери м'яса птиці - на 100%, імпортери цукру - в кількості 20 тис тонн, що становить 66% від загальної кількості квоти, і імпортери м'яса свинини - 278 тонн або 2,8 %", - наголошується в документі

Також минулого року Кабміном було забезпечено фінансову співпрацю з МВФ, Світовим банком, ЄС, ЄБРР, ЄІБ та іншими міжнародними фінансовими організаціями.

зокрема, укладено нову чотирирічну програму у рамках механізму розширеного фінансування EFF МВФ обсягом 17,5 млрд доларів, а також договір з США на 6,7 млрд доларів, що дало можливість збільшити резерви Національного банку.

акже було завершено реструктуризацію частини державного та гарантованого державою зовнішнього комерційного боргу України, яка передбачає зменшення основної суми державного та гарантованого державою зовнішнього комерційного боргу на 20% (3,0 млрд доларів) і перенесення погашення 8,5 млрд доларів США, які підлягали сплаті до 2015-2018 роках, на більш пізній термін

Нагадаємо, як заявляв раніше голова парламенту Володимир Гройсман, звіт Кабінету міністрів України у Верховній Раді за рік своєї діяльності може відбутися в період з 16 по 19 лютого 2016 року.