ua en ru

Кабмін обмежив використання псевдоімпортних операцій для незаконного виведення валюти за кордон

У Кабінеті міністрів обмежили використання псевдоімпортних операцій для незаконного виведення валюти за кордон. В понеділок були прийняті зміни в постанову уряду N1392 від 5 грудня 2007 року, в якій прописувався порядок визначення термінів і умов завершення імпортної операції без ввезення товару на територію України. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

З документа виключили норму, яка замість "сприяння пожвавленню зовнішньоекономічної діяльності і збільшенню платежів до бюджету" призвела до створення схем виведення капіталів. "Гроші виводилися з України начебто для покупки товару, який повинен був поставлятися в треті країни. Вони розраховувалися векселями, заборгованість по яких, як правило, була фіктивною. Втім, валютна операція вважалася завершеною і знімалася уповноваженим банком з контролю. При цьому такі дії давали можливість ухилятися від відповідальності за порушення законодавства у сфері валютного контролю", - говориться в прес-релізі уряду. Як уточнили в секретаріаті уряди, в ухвалі буде виключено дозвіл на взаємозалік вимог між учасниками імпортних операцій.

Як повідомили в прес-службі Державної податкової служби (ДПС), з 2002 року, коли був ухвалений закон, регулюючий зовнішньоекономічні операції, ця схема виведення капіталу за кордон є однією з найпоширеніших. При здійсненні нібито постачання товару у резидента виникала кредиторська заборгованість, зобов'язання погашення якої брали на себе спеціально створювані три-чотири фірми. "Під цю кредиторську заборгованість проводилися авансові платежі, тобто шикувався ланцюжок зв'язаних між собою резидентів, і капітал виводився під виглядом погашення заборгованості", - пояснюють в прес-службі ДПС. За підрахунками Кабміну, в 2012 році з України під виглядом сплати за товар, який не ввозився, було виведено 10 млрд дол. Тепер операція буде завершеною, коли на рахунок резидента поступить виручка від продажу товару за кордоном, або коли він доведе факт використання купленого товару поза країною.

Читайте також: Уряд затвердив концепцію забезпечення фінансової нацбезпеки