ua en ru

Кабмін схвалив законопроект щодо гарантування інвестицій фізосіб на фондовому ринку

Кабінет міністрів України на своєму засіданні 15 сычня 2014 р. схвалив проект закону України "Про систему гарантування інвестицій фізичних осіб на фондовому ринку", який передбачає компенсацію у розмірі 90% від втрачених інвестицій.

Кабінет міністрів України на своєму засіданні 15 сычня 2014 р. схвалив проект закону України "Про систему гарантування інвестицій фізичних осіб на фондовому ринку", який передбачає компенсацію у розмірі 90% від втрачених інвестицій. Про це повідомила прес-служба Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Законопроект, розроблений НКЦПФР, передбачає, що учасниками системи гарантування стануть управителі цінних паперів та КУА, які здійснюють управління активами інститутів спільного інвестування.

"Існуюча на даний момент законодавча база, що регулює діяльність на фондовому ринку, не містить норм щодо схем компенсації для інвесторів... Комісією було розроблено відповідний законопроект. Основною метою функціонування системи гарантування інвестицій на фондовому ринку є забезпечення здійснення компенсаційних виплат інвесторам - фізичним особам, які втратили свої інвестиції внаслідок недостатності коштів особи, що здійснює управління цінними паперами, або інституту спільного інвестування (крім венчурного фонду)", - повідомив директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максим Лібанов.

За його словами, законопроектом передбачено, що учасники системи гарантування інвестицій (торговці цінними паперами, що здійснюють управління цінними паперами, та компанії з управління активами) самостійно обирають форму участі у системі гарантування інвестицій - участь у спеціально створеній юридичній особі - Фонді гарантування інвестицій фізичних осіб на фондовому ринку (у разі прийняття комісією рішення про запровадження перерахування внесків до Фонду) або укладення договору про солідарне виконання зобов'язань.

Розмір компенсаційних виплат за втраченими інвестиціями законопроектом пропонується встановити на рівні 90% неповернутих інвестицій, але не більше 200 тис. грн за кожним фактом недоступності інвестицій.

Наразі законопроект доопрацьовується для внесення до Верховної Ради.