ua en ru

Кабмін схвалив законопроект про адміністративно-територіальний устрій України

Кабмін схвалив законопроект про адміністративно-територіальний устрій України Фото: засідання Кабміну kmu.gov.ua)

Документ встановлює трирівневу систему адміністративного устрою з урахуванням громад

Кабінет міністрів України схвалив законопроект "Про засади адміністративно-територіального устрою України" та прийняв рішення направити його до Верховної Ради. Відповідний проект є в розпорядженні РБК-Україна.

Відзначимо, даний законопроект є одним з необхідних для продовження децентралізації. Документ регулює питання щодо порядку утворення, ліквідації, встановлення та зміни меж адміністративно-територіальних одиниць, назв населених пунктів і віднесення їх до певних категорій.

Зокрема, законопроект встановлює трирівневу систему адміністративно-територіального устрою України (АР Крим і області - райони - громади). Крім того, запроваджується державна реєстрація адміністративно-територіальних одиниць.

Передбачається, що прийняття документа дозволить уникнути дублювання повноважень районної ради та РДА з органами місцевого самоврядування територіальних громад, зайвих витрат на утримання апарату РДА, підвищити якість надаваних послуг за рахунок збільшення фінансування бюджетів органів місцевого самоврядування в частині створення госпітальних округів, нового освітнього простору тощо.

Відзначимо, в Україні досі діє закон про адміністративно-територіальний устрій, який був прийнятий ще в 1981 році указом президії Верховної ради УРСР.

Фото: проект закону

Нагадаємо, раніше в Мінрегіоні запропонували 4 варіанти зміни административно-територіального устрою.