ua en ru

Кабмін схвалив проект закону про загальнодержавну програму розвитку конкуренції на 2014-2024 рр

Кабінет міністрів України вчора, 21 серпня 2013 р., на своєму засіданні схвалив розроблений Антимонопольним комітетом України (АМКУ) проект закону про загальнодержавну програму розвитку конкуренції на 2014-2024 рр. Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

За повідомленням АМКУ, метою програми є розвиток конкуренції на товарних ринках як засіб підвищення ефективності функціонування товарних ринків та удосконалення механізму їх державного регулювання.

Завдання для досягнення цієї мети визначено з урахуванням наявності у сучасній економіці України трьох груп ринків з різним станом та передумовами розвитку конкуренції. Стосовно ринків, на яких існують ознаки ефективної конкуренції, головним завданням є забезпечення захисту та вдосконалення вже наявних конкурентних відносин. Для ринків, на яких не спостерігаються ознаки ефективної конкуренції, хоча існують її передумови, завданням програми є забезпечення створення та розвитку на них ефективного конкурентного середовища. Щодо ринків, на яких в найближчий час неможливий розвиток ефективної конкуренції, програма передбачає заходи щодо підвищення ефективності їх державного регулювання.

Програма передбачає також створення системи моніторингу, що включає в себе розроблення індикаторів, які характеризують стан конкурентного середовища у розрізі галузей і регіонів, їх аналіз і узагальнення, доведення отриманих висновків до керівництва держави, громадськості через систему періодичних доповідей.

Проект загальнодержавної програми отримав позитивну оцінку з боку групи провідних світових фахівців з питань конкурентної політики та права в межах проведеного Конференцією ООН з питань торгівлі та розвитку (ЮНКТАД) огляду конкурентної політики та права в Україні.