ua en ru

Кабмін схвалив підвищення штрафів за порушення виборчого законодавства

Кабмін схвалив підвищення штрафів за порушення виборчого законодавства Фото: засідання Кабміну kmu.gov.ua)

Кабмін пропонує карати за псування бюлетенів штрафом до 3 400 гривень

Кабінет міністрів України схвалив зміни до деяких законодавчих актів щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства. Відповідне рішення уряду є в розпорядженні РБК-Україна.

Зокрема, штрафи за передвиборчу агітацію особою, участь якої в ній заборонено законом, агітацію поза встановлених законом строків, агітацію у формах із застосуванням засобів, які суперечать Конституції або законам України, збільшуються в межах від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів. Стосовно службових і посадових осіб штрафи будуть збільшені в межах від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів.

Агітація, яка супроводжується наданням виборцям грошей, товарів, послуг, пільг потягне за собою штраф від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів. Умисне розголошення результатів голосування виборцем шляхом їх демонстрації в приміщенні для голосування - від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів. Знищення виборцем свого бюлетеня, винесення його за межі приміщення для голосування - від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів.

Фото: проект закону про збільшення штрафів

Відзначимо, даний законопроект вносить зміни, в тому числі, до Кримінального кодексу. Ключова мета законопроекту - встановлення покарання за порушення прав виборців і попередження спроб порушити виборчі права. При підготовці законопроекту проводилося дослідження, яке показало: 68% українців не задоволені рівнем прозорості виборчих процесів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Європарламенті очікують, що Верховна рада України прийме виборчий кодекс цієї осені.