ua en ru

Кабмін схвалив концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади

Кабінет міністрів України схвалив концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Кабінет міністрів України схвалив концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Про це на брифінгу повідомив віце-прем'єр-міністр Володимир Гройсман (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, концепція передбачає кілька етапів реформування місцевого самоврядування.

На першому етапі, який охоплює 2014 р., будуть прийняті необхідні для реформи законодавчі зміни. Це будуть зміни до Конституції, які визначать створення виконавчих органів при місцевих радах. Також планується прийняти закони "Про місцеве самоврядування", "Про добровільне об'єднання територіальних громад", "Про префектурах" і т.д.

На другому етапі 2015-2017 рр. передбачається практична реалізація цієї реформи.

Місцеве самоврядування буде трирівневим (регіон-район-громада). На рівні області буде діяти обласна державна адміністрація (префектура), яка буде виконувати функцію контролю за дотриманням законодавства та координацію роботи центральних органів влади.

Обласна рада буде формувати свій виконком, який та буде представляти місцеву виконавчу владу. Така ж система буде і на рівні району та територіальної громади.

Концепцією передбачено передачу територіальній громаді частини доходів від загальнодержавних податків. Серед них - податок на доходи підприємств, доходи фізосіб.