ua en ru

Кабмін зобов'язаний контролювати ціни на продукти першої необхідності, - "Наш край"

Кабмін зобов'язаний контролювати ціни на продукти першої необхідності, - "Наш край" Фото: Сергій Кальцев

"Наш край" вимагає повернути регулювання цін на продукти харчування першої необхідності

Партія "Наш край" вимагає від уряду захистити найбільш вразливі верстви населення і повернути регулювання цін на продукти харчування першої необхідності. Про це йдеться у зверненні до уряду, направленому сьогодні співголовою партії "Наш край" Сергієм Кальцевим, повідомляє прес-служба політсили.

На думку Кальцева, уряд зобов'язаний контролювати ціни на продукти першої необхідності. "Не захистивши вразливі верстви населення – пенсіонерів, малозабезпечених громадян та інших – не можна відпускати ціни на продукти. Партія "Наш край" вимагає від уряду скасувати постанову і не відмовлятися від регулювання цін на продукти харчування першої необхідності", – зазначив Кальцев.

За його словами, чиновники помилково вважають, що без державного регулювання ціни не будуть рости.

"Однак факти свідчать про те, що уряд вводить людей в оману: ціни ростуть швидше, ніж інфляція. Так, ціни на хліб та хлібобулочні вироби за три експериментальні місяця 2016 року зросли більше, ніж за інші місяці минулого року. У 2017 році ціни продовжують рости", – зазначив Кальцев.

Співголова партії зазначив, що середня українська сім'я витрачає на продукти харчування 57% доходів. "У сім'ях з низькими доходами витрати на харчування ще більше – до 80%. Це рівень часів Середньовіччя. За міжнародними критеріями продовольча небезпека наступає, коли витрати на продукти харчування перевищують 60%", – заявив він.

Також "Наш край" вимагає від уряду перегляду політики щодо змови монополістів: виробників і торговельних мереж. "Держава повинна боротися з монопольним впливом на ціни", – резюмував Кальцев.

Як відомо, з 1 липня вступає в силу постанова від 7 червня 2017 року №394 "Про внесення змін у додаток до постанови КМУ від 25 грудня 1996 року № 1548 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов КМУ", яке скасовує державне регулювання цін на товари і послуги у сфері виробництва та реалізації продовольчих товарів.

У січні цього року стрімко зросли ціни на соціально значущі види продовольства: хліб протягом місяця виріс в ціні на 4%, яловичина і молочні товари – в межах 5%, овочі – на 8%, картоплю – на 16%. Згідно з балансовими розрахунками, Україна виробляє продовольства достатньо для задоволення внутрішнього платоспроможного попиту та має потенціал до нарощування виробництва.

За даними органів статистики, в період з 2014 р. реальні наявні доходи населення стрімко падали: 2014 – на 14,9%; 2015 – на 22,2%; у 2016 (за оцінками експертів) індекс реальних наявних доходів не перевищить 100% до попереднього року, тобто не зміниться.